Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 10. april 2018

Madsebakken SFOHovedtrener: Mari

Hjelpetrener: Geir

Dato: 11.04.2018

Tid: 1 time

Målgruppe: 1.klasse

Utstyr: musikk, vester, softballer, 2 basketballer, erteposer

Sted: Madsebakken skole, gymsalen

Hovedmål: Påvirke elevenes utholdenhet ved hjelp av konkurransepreget leik og stafetter
Holdningsmål: Barna skal prøve å gjøre sitt beste under leikene, og samarbeide godt sammen.
Kunnskapsmål: Barna kan lære nye leiker og øvelser, som de kan bruke seinere.
Vi begynner med å samle barna inntil veggen og forteller om dagens aktivitet. Vi forteller dem om hvordan de skal respondere når vi blåser i fløyta. Da er det første mann ned til veggen å være stille mens de får ny beskjed.

Etter ønske fra barna sist gang var det veldig mange som ville ha musikk stopp. Vi sier at hvis de er flinke gjennom økta skal de få lov til å avslutte med musikkstopp, vi bruker det som «lokkemiddel»/motivasjon».

Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor

15min:
Oppvarming

G-del:S- del:


(Når jeg blåser i fløyta er det første man til veggen, så kommer ny beskjed og vi bytter aktivitet)

Do – sistenFløyteStikk-ball


En begynner med å ha den. Vi setter flere til å «ha den» senere. Blir man tatt må man sette seg ned på kne og holde hånden opp. For å bli fri må noen komme å «trekke ned for deg».Etter hvert legger vi inn endringer. Som at barna skal løpe sammen i par på to og to, blir man skutt må man sette seg på benken til evt. Den som skøyt blir skutt, men vi roper også med jevne mellomrom «alle ut», så ingen blir sittende lenge på benken.
Så forteller vi om en ny regel; det er bare lov til å bevege seg med å hoppe med samla bein, samme regel med å gå ut.Vi har valgt do sisten som aktivitet i den generelle delen. I begynnelsen er det bare 1 som har den, men for å øke intensiteten litt utover setter vi flere til ha den samtidig. Do sisten var også ønske fra barna selv.

I s-delen har vi valgt stikkball fordi dette funket bra forrige gang og det virket som at barna syntes det var gøy. De første minuttene skal de komme å hilse slik at vi kan få bedre sjanse til å lære oss navnene dems. Vi har lagt inn regler som å løpe to og to og at de må hoppe med samla bein for å skape variasjon, siden vi har erfart at etter litt tid blir barna leie og slitene og intensiteten synker. Ved at barna blir «ute» når de er skutt er må på å trigge konkurranseinstinktet dems, noe som er bra siden vi i hoveddelen skal ha konkurranser i form av stafetter!

Hoveddel:

ca.35minFløyte


Stafett tunell
«1,2,3, - nå kommer en beskjed»


Stafett tunell med ball
fløyte

Hente stafett
fløyteRydde hagen
fløyte

Musikkstopp
Vi deler inn i to lag. 1’ere og 2’ere. Hvert lag steller seg på en rekke etter hverandre. De skal sta med beina spredt slik at første mann i rekken har plass til å krappe gjennom beina på alle sammen og stelle seg bakerst i køen. Når førstemann i køen er førstemann igjen er laget ferdig og de som har greid det raskest er vinnerne. Vi gjør dette 2-3 ganger.Prinsippet er ganske likt som i den forrige stafetten. Denne gangen er skal første mann i rekken sende en ball gjennom «tunellen». Den bakerste i rekken skal fange ballen og løpe fremst i rekken og sender ballen gjennom igjen. Når førstemann er fremst igjen, er laget ferdig.


Dele inn i 4 lag. Legger erteposene på midten. Når det er tomt teller man hvem som har flest og det laget vinner.To lag stiller opp på hver sin side av en midtlinje (evt en benk eller et nett). På hver side ligger et likt antall erterposer eller baller. Oppgaven er nå å rydde vekk alle disse fra eget felt og over til motstanderlagets felt. Det laget som har færrest gjenstander på sin side når leken avsluttes, har vunnet.


Vi setter på musikk som barna skal danse og bevege seg til. Når musikken stopper er det om å gjøre å stå helt stille. Hvis man beveger seg er man «ute».
Stafetten er en morsom lekvariant som stiller krav til utholdenheten. Gjennomføringen er ganske enkel og er derfor lett og lære seg, slik at vi skal få mest mulig aktivitet. Vi tenkte å gjennomføre stafetten 3 ganger, litt avhengig av resonsen fra barna. Den siste runden blir jeg og geir med på hvert vårt lag slik at barna skal få ekstra motivasjon.


Vi har gjort en vri på den samme stafetten, det er for at barna ikke skal gå lei og at aktivitetsnivået skal holdes oppe. Ved at disse to stafettene har samme «oppsett» vil det bli lettere for barna og forstå hvordan det funkerer og ikke så mye nytt å lære med engang, men holder et høyt aktivitetsnivå.

Denne leken påvirker også utholdenheten til barna. Som de andre stafettene er den med på å trigge konkurranseinstinktet som vil føre til høyere intensitet og mere moro.
Leken er konkurransepreget, og stiller og krav til utholdenheten til barna. Det er en morsom og ganske enkel leg vi har lyst til å lære til barna.


Leken er etter ønske fra barna, slik at vi viser dem at vi tar hensyn til dems ønsker. Leken er fin for å skape aktivitet og glede i gruppen, barna vil få beskjed om å bevege seg masse og bruke store bevegelser som gjør at de vil bli varme i kroppen og klare for videre aktivitet. Vi bruker den som et «lokkemiddel» og motivasjon for at de skal være flinke, høre på oss og gjøre sitt beste iløpet av økta.


5.min
Avsluttning:Samling
Høre med barna hva de likte, hva som kunne vært annerledes og hva de ønsker å gjøre neste gang.
Avslutte med high five til alle.
Dette er for at vi kan få høre hva barna likte med økta og hva de ønsker å gjøre mer av fremover. Dette vil å være med til at alle føler seg sett.


1 kommentar:

 1. Økten gikk forholdvis greit. Alle barna var veldig blide og positiv når vi kom, så det var hyggelig.
  Når vi snakket om hva vi skulle gjøre i dag var alle flinke til å høre etter. Vi prøvde å lære de litt nye leker, noe som var litt vannskelig siden de hadde litt vansker med å holde konsentrasjonen oppe. Det var mye mer "krevende" når vi skulle lære de nye leker en når vi bare kjører med de lekene de kan fra før av.
  Jeg syns det er litt vanskelig å vite hvordan jeg skal respondere når de begynner å gråte f.eks. fordi de går ut på leken eller ikke får Vilja si osv.
  Jeg hadde med meg fløyte og konkuransen om første man til veggen funktet bra.
  Å bruke musikkstopp som et lokkemidel fungerte også ganske bra, når de ikke fulgte med på det vi sa sa vi "hvis dere ikke er flinke blir det ikke musikkstopp", og da pleide de å ta seg sammen ganske greit, så det var lurt.
  Ellers var det gøy og barna sa at du hadde hatt det gøy når vi spurte de under "samlingen".

  SvarSlett