Aktive Lokalsamfunn

mandag 2. april 2018


ØKTPLAN – SFO Vestfossen - leikaktiviteter

Hovedtrener: Siri Huseby og Jenny Sørby
Hjelpetrener: Vi velger å begge være hovedtrener de to første gangene bare for å bli litt mer trygge og kjent med ungene. Fra neste gang starter Jenny som hovedtrener og det vil da fortsette annenhver gang hvem som blir det.
MÅL: Utfordre reaksjonsevne ved bruk av leik og bli kjent med gruppa.
Utstyr: softballer, tjukkas
Tid: 14:00-15:00
Sted: Vestfossen SFO
Dato: 03.04.18TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/KOMMENTAR
5-7 min
Generell oppvarming
Katt og mus

Alle starter med å stille seg i en ring. Vi velger så en som skal være katt og en som skal være mus. Katten starter ute mens musa starter inne. Poenget er at katten skal fange musa. De kan løpe ut og inn av ringen som det passer og løper da under armene til de som står i ringen. For å gjøre det enda vanskeligere skal de i ringen prøve å sperre for katten, mens slippe musa lett igjennom. Litt usikker på om de har leika leken med dette, i og med at det i utgangspunktet kan være nok utfordring å bare jage hverandre. Vi justerer underveis hvis vi ser det blir for lett

-----------------------------------------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader

En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna, noe som er målet med økta. Velger å sette denne reaksjonsleken som oppvarming ettersom øvelsene i hoveddelen er litt mer slitsomme, og det er en passende overgang mot reaksjon i hoveddelen.

Vise og forklare.
 5-7 min
Spesiell del

Rødt og grønt lys
Leiken går ut på at en eller to av barna er trafikklys og de andre er biler. Trafikklysene bestemmer om det er rødt eller grønt lys. Om han eller hun roper grønt lys, snur den seg og bilene på andre siden av rommet kan gå/løpe. Når han eller hun snur seg tilbake igjen og ser på bilene er de nødt til å stå helt stille. Trafikklyset peker på de bilene som ikke står stille og de må så kjøre tilbake til start. Leken fortsette slik helt til en har klart å komme seg helt opp til trafikk lyset uten å bli sett «kjørende». Han skal da ta på trafikklyset.
Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30 min
Hoveddelen

1.       Haien kommer

2.       Stikkballvariant
1.       Vi deler inn i 4 lag. Ett lag i hvert hjørne. Vi sperrer av hvert hjørne med en linje eller lignende. Hvert lag velger ut sitt eget fiske navn, eks. sverdfisk eller torsk. I midten legger vi en tjukkas. Dette er hjemmet til haien og de han etter hvert klarer å ta. En av trenerne (Siri eller Jenny) roper så ut hvem av lagene som skal løpe. Alle fiskene må løpe i samme retning og hvem som er ute og løper kan variere. Når vi roper «haien kommer», skal haien ut å prøve å ta de andre fiskene før de klarer å komme seg inn i hjemmene sine igjen. De som blir tatt blir til haier og skal være med å jage fiskene. Den som står igjen tilslutt av fiskene vinner leken.
2.       Vi er usikre på om ungene har leika stikkball før, men tenkte i så fall at det kunne være gøy å lære de noe nytt. Stikkball behøver ikke være veldig komplisert og man kan lage mange ulike varianter. I første omgang tenkte vi å ha en helt enkel variant der vi kaster ut først en ball og kanskje etter hvert to baller. Vi fjerner alle regler som har med fritt å gjøre. Blir man skutt så er man ute uansett for å gjøre det enklest mulig. De som bli skutt seter seg på tjukassen eller til siden og får være med igjen neste runde. Ser vi at det tar for lang tid, kan vi evt si at de må komme til oss å si navnet sitt og så kan de være med igjen. Noen av de andre i klassen hadde gjort dette og hos dem hadde det funket veldig bra.


Disse øvelsene utfordrer reaksjonsevnen ved at man må hurtig reagere når haien kommer, eller når man kan bli truffet av ballen i stikkball. Dette er øvelser som samsvarer med målet for økta, og som er morsomme å gjøre for barna. 

Vise og forklare


5-7  min
Avslutning:
Rydde inn utstyr
Samling
Blir det tid på slutten kan vi evt legge opp til litt frileik i og med at dette var en av de tingene som dukket om under ønskede leker. Katt og mus var også et ønskene fra barna.


Alle barna må være med å rydde inn utstyr etter hver økt, noe de også er vandt til ifra før, men ofte kan være litt vanskelig å organisere, da barna som oftest helst vil fortsette å leke.
Samler alle barna i en sirkel hvor vi spør dem om de likte økta og hvorfor, og eventuelt hva de ønsker å gjøre neste gang.  

For å få en rolig avslutning på økta, og også få barna til å reflektere litt over økta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar