Aktive Lokalsamfunn

mandag 16. april 2018


ØKTPLAN – SFO Vestfossen - leikaktiviteter

Hovedtrener: Siri Huseby
Hjelpetrener: Jenny Sørby
MÅL: Utfordre reaksjonsevne og samarbeidsevne ved bruk av leik, samtidig som det påvirker konkurranseinstiktet til barna. 

Ferdighetsmål: barna skal mestre alle lekene.
Kortsiktigmål: lære å samarbeide og fokusere på fairplay i de ulike lekene.
Holdningsmål: Skape et trygt og inkluderende miljø   

Målgruppe: 2.klasse
Utstyr: fløyte, softballer
Tid: 14:15-15:15
Sted: Vestfossen SFO
Dato: 17.04.18


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/KOMMENTAR
5-7 min
Generell oppvarming
Bil og garasje


Alle står i en ring, i par to og to. Den ene personen er garasje og skal stå med beina spredt. Den andre er bil og står parkert inne i garasjen. I midten av ringen ligger en softball. Når jeg roper JA så skal bilene løpe rundt ringen, første mann til å komme inn i garasjen igjen, og ta softballen. Den bilen som tar softballen har vunnet. Så bytter parret slik at alle får vært bil og alle får vært garasje.

En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna, noe som er målet med økta. Velger å sette denne reaksjonsleken som oppvarming ettersom øvelsene i hoveddelen er litt mer slitsomme, og det er en passende overgang mot reaksjon i hoveddelen. Her må barna reagere på lyd når det ropes JA. De må også være raske slik at de reagerer hurtig i konkurranse om å ta softballen.

Hauk og due er en lek som gir veldig mye adrenalin og motivasjon, spesielt på å klare å komme seg over salen uten å bli tatt. Vi får også testet ut konkurranse instinktet, noe vi har valgt å sette som en del av målet.

-----------------------------------------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skaderVise og forklare.
 5-7 min
Spesiell del
Hauk og due

Hauk og due er en lek som går ut på å løpe og fange. En person blir valgt ut som due mor, en person blir valgt ut som hauk og resten av barna er due-unger. Due mor står i den ene enden av salen og roper på ungene sine, som da står på motsatt side av salen. Ungene skal da løpe over til moren uten at de blir tatt av hauken som står i midten av salen. Blir man tatt, blir man selv en hauk og skal da være med på å fange dueungene. Klarer man derimot å komme seg over på andre siden uten å bli tatt er man fri og får være med å løpe en runde til. Due mor bytter side og roper på samme måte som første gangen.
Vise og forklare.

HVA
HVORDaN
HVORFOR
METODE
30 min
Hoveddelen

1.       kanonball
2. Stafett leker:1.       Deler inn i to lag, og hvert lag har en konge. Vi setter opp benker på midten for å sette av et område.  Barna skal skyte de andre barna med softballer på motsatt lag. Dersom man blir skyti må man gå til kongen sin på motsatt side. Der skal man skyte igjen og prøve å komme seg ut igjen. Når det er kun to personer igjen på laget, kan kongen komme ut – han har 3 liv. Den som står igjen med flest spillere på laget vinner.  Ikke lov å skyte andre i hodet. Dersom man blir skyti i hodet, så tells ikke dette.

2. To lag. Hvert lag står på rekke bak hverandre. Lagene står ved siden av hverandre slik at man kan se hvem som vinner.
   1. første gangen skal barna føre en softball gjennom beina på hverandre. Bakerste person går foran for hver gang ballen har vært igjennom rekka. Når førstemann er fremst igjen, har vi funnet vinnerlaget.

   2. andre gangen skal barna trille en og en over hverandre. Første lag til å ha trillet alle barna over hverandre vinner.

   3. evt. En siste stafett. Her skal barna stå på en rekke som i første stafetten. Sistemann i rekka krabber mellom bena til de andre og helt frem til starten av rekka. Her stiller han seg opp. Den som nå er sistemann i rekka skal gjøre det samme. Når den som startet med å krabbe igjen er den bakerste er man ferdig.


1.         Dette er en leik som inneholder lag og ballspill. Da er blant annet fair play en viktig del av spillet. Dette trigger konkurranse innsiktet til barna. De må samarbeide og stille seg taktisk smart i banen.


2. Her handler det mye om fairplay, lagspill og samarbeid. For at man skal kunne klare å vinne disse stafett lekene er det utrolig viktig å samarbeide. Er det mangel på samarbeid vil ting ta lengre tid. Det er også viktig med fairplay, og ikke jukse eller ta snarveier. Dette er også noe vi har som kortsiktig mål.Vise og forklare


5-7  min
Avslutning:
Rydde inn utstyr
Samling


Alle barna må være med å rydde inn utstyr etter hver økt, noe de også er vandt til ifra før, men ofte kan være litt vanskelig å organisere, da barna som oftest helst vil fortsette å leke.
Samler alle barna i en sirkel hvor vi spør dem om de likte økta og hvorfor, og eventuelt hva de ønsker å gjøre neste gang.  

For å få en rolig avslutning på økta, og også få barna til å reflektere litt over økta.


1 kommentar:

  1. Økta idag gikk egt ganske bra. Vi startet med å leike bil og garasje. Barna var ganske utolmodige idag og hadde generelt veldig mye energi, i forhold til hva det har vært før. i tillegg kan en av grunnene være at det nesten bare var gutter der idag. det tok kanskje litt ekstra lang tid å forklare leker og få dem til å være stille. så vi prøvde å være så tollmodige vi bare klarte, men måtte også etterhvert bli litt ordentlig strenge for å få dem til å høre. vi prøvde også å være tydelige på at det ikke var lov til å gå ut å inn av hallen, men at de må velge enten å være ute eller inne i hallen. det er slitsomt med mye løping att og frem så der bestemte vi oss for å sette en grense. jeg syntes det var litt mindre att og frem idag, men vanskelig å f.eks nekte de ifra å gå på do osv. vi hadde også en del gråting denne gangen. blir fort mye som er vondt når man taper. men jeg syntes vi klarte å løse konflikter på en god måte idag. og prøvde å si at noen ganger så må man bare la de andre ha rett, også kanskje du har rett neste gang.

    SvarSlett