Aktive Lokalsamfunn

mandag 23. april 2018

Navn: Julie Dahl Rust                                                                                      Dato: 24.04.18
Hjelpetrener: Mathilde Heggeli
Sted: Wennersborg SFO
Varighet: ca 1 time
Målgruppe: 1. klasse
Utsyr: høyttaler, baller, matte, erteposer og tarzansisten utstyr (hva enn barna vil ha frem)

Mål: bli bedre kjent med barna og forbedre allsidig bevegelsesevne (hovedsakelig utholdenhet og reaksjon)ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.
-navnerunde


-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til. Navnerunden er også et hjelpemiddel for å bli bedre kjent med barna.
10 minGENERELL DEL 
    
-  Nappe hale
     


      

-Haien kommer

-     alle får en «hale» vær. «halen» skal man feste i buksen og man skal prøve å nappe halene fra de andre. Om man får flere enn en hale skal de resterende halene henges rundt halsen. Om man da mister halen i bukse skal man ta en av halene rundt halsen festes i buksa.  Den som har flest haler når leken avsluttes vinner.

      
-en person er haien og står i midten av gymsalen. De andre fordeles på de fire hjørnene i hallen og finner selv på sitt eget «fiskenavn». Når jeg sier deres «fiskenavn» skal de ut å løpe i ring rundt haien. Når jeg sier haien kommer er det om å gjøre å komme seg unna haien og inn i sitt eget hjørne. De som blir tatt av haien blir hai selv og skal ta de som er igjen.

I oppvarmingen har jeg valgt å ha leker som øker motivasjon og som går litt på utholdenheten, ettersom dette er et mål i hoveddelen. Nappe hale er i tillegg en øvelse som skjerper reaksjonen, som også er et mål i hoveddelen. Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.
Følg-meg- metoden
Vise og forklare
10 min
SPESIELL DEL


-dansk stikkball.-alle mot alle. Bruker 1-2 baller ettersom hvor mange som er med. Ikke lov til å gå mer enn tre skritt med ballen før man kaster. De som blir truffet setter seg ned på bakken der den har blitt skutt. De som sitter kan fange ballene som kommer og skyte de som står, men ikke reise seg opp for å fange de.Dansk stikkball får barna motiverte og engasjerte til hoveddelen, ettersom det er en mot en. Barnas konkurranseinstinkt blir skrudd mer på og her økes intensiteten litt fra den generelle delen. Denne leken er også gøy for ungene og de får prøvd seg på flere forskjellige måter.
Vise og forklare
30 min
HOVEDDEL 
-Sykehussisten

-Enkel stafett

-Ståball

-  Tarzansisten

-  Eventuelt dansestopp


- legger en matte i midten av gymsalen, som vil være «sykehuset». Barna får velge hva «sykehuset» skal hete. Velger 1-2 «sykehusarbeidere» som kun skal bære barna som blir tatt opp på matta. Disse kan ikke selv bli tatt. Velger 1 som har den og som skal ta de andre. Når noen blir tatt må de legge seg ned på gulvet og vente på å bli hentet av «sykehusarbeiderne». «Sykehusarbeiderne» bærer de som har blitt tatt og legger dem på matten. Etter den som har blitt hentet har ligget på matten og telt til 3 er den fri igjen.

-Deler inn i lag ettersom hvor mange som er med på gymtimen. Legger noen erteposer på den ene siden av gymsalen. Barna steller seg på rekke innen lagene. hver av barna løper og henter en ertepose. Det første laget som har hentet alle erteposene vinner
-Deltakerne står i en ring, og kasteren spretter ballen hardt i bakken, slik at den går høyt i luften. Samtidig roper han navnet på en av de andre. Denne personen skal nå forsøke å ta ballen når den kommer ned igjen. Mislykkes dette, må han gå ut og den første kasteren fortsetter. For å aktivisere deltakerne vil jeg legge opp en stasjon (matte) et passende sted i gymsalen. Den personen som eventuelt går ut, skal gå til denne stasjonen, ta 5 froskehopp, og deretter komme inn igjen i leken. Om det er mange elever deler jeg opp i to grupper hvor jeg og Mathilde har ansvar for hver vår gruppe.
-Si til barna at de har 3 minutter til å ta ut hva de vil fra utstyrsrommet. Etter de har lagt ut det de vil velger jeg 1-2 som har den og skal ta de andre. De som da blir tatt har den.-tar dansestopp om det er ekstra tid på slutten. Spiller musikk. Mens musikken spiller skal barna danse. Når musikken stopper skal de stå stille. De som beveger seg må gå ut og ta 5 froskehopp

Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett. Sykehussisten, tarzansisten og stafetten går på utholdenheten. Samtidig som ståball, og dansestopp forbedrer reaksjonsevnen. Dermed forbedres den allsidige bevegelsesevnen.
Vise og forklare
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen. De kan spørre meg og Mathilde om hva de vil, og vi vil få vite hvordan økten var for barna.


Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.1 kommentar:

  1. denne dagen var jeg alene på SFO, grunnet sykdom. i forhold til at jeg var alene synes jeg at økta gikk veldig bra, men barna var noe vanskelige å ha med å gjøre denne dagen. jeg måtte si at om de ikke ville være med kunne de ikke komme tilbake igjen etterpå, derfor begynte jeg med rundt 15 stk og endte med kanskje 5 stk. det var derfor litt vanskelig å holde styr på barna, men organisering osv. synes jeg gikk ganske bra. jeg synes jeg klarte å være alene godt.

    SvarSlett