Aktive Lokalsamfunn

mandag 9. april 2018


ØKTPLAN – SFO Vestfossen - leikaktiviteter

Hovedtrener: Jenny Sørby
Hjelpetrener: Siri Huseby
MÅL: Utfordre reaksjonsevne og samarbeidsevne ved bruk av leik, samtidig som det påvirker konkurranseinstiktet til barna. 
Ferdighetsmål: lære barna nye leker som de kan ta med seg videre, og forhåpentligvis synes er gøy.
Kortsiktigmål: lære å samarbeide og fokusere på fairplay i de ulike lekene.
Målgruppe: 2.klasse
Utstyr: fløyte, musikk, kortstokk.
Tid: 14:15-15:15
Sted: Vestfossen SFO
Dato: 10.04.18 


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE/KOMMENTAR
5-7 min
Generell oppvarming
zombieleken

En av barna er zombien, og h*n skal ta de andre barna. Ettersom det er en zombie må personen gå med armene fremover – akkurat som en zombie. Når man blir tatt av zombien så blir man en zombie selv og skal ta de andre barna. Den som står igjen til sist og ikke har blitt tatt av en zombie er vinneren. Barna har ønsket denne leken selv, og vi tenker at det er en fin åpning på økta å starte med noe de ønsker å leke selv.

-----------------------------------------------------------
Øke motivasjonen
Øke prestasjonsevnen
Hindre skader

En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna, noe som er målet med økta. Velger å sette denne reaksjonsleken som oppvarming ettersom øvelsene i hoveddelen er litt mer slitsomme, og det er en passende overgang mot reaksjon i hoveddelen.

Vise og forklare.
 5-7 min
Spesiell del

dansestopp
Alle skal danse og vi har på musikk. Når musikken stopper skal man fryse, og dersom man beveger seg så er man "ute".  En er dommer, og når man blir tatt så blir med en del av dommerene. Leken utfordrer reaksjon ettersom man må høre og reagere på musikken.
Vise og forklare.

HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
30 min
Hoveddelen

1.       Kortstokk leken


2.       Snipp og snappAlle barna blir delt inn i 4 lag og får utdelt hver sitt kortstokktegn – hjerter, ruter, kløver og spar. Vi legger kortstokken blandet utover, opp-ned, på midten av salen. Barna står i hvert sitt hjørne. Man skal løpe en og en fra hvert lag og snu opp et kort. Dersom det er det tegnet man ble utdelt skal man ta det med tilbake til laget. Dersom det ikke er riktig tegn må man legge det tilbake på plass og løpe tilbake til laget uten noe kort. Første mann til å samle alle de 12 kortene av sitt tegn. Denne leken utfordrer samarbeidsevnen ettersom det er lag og de må samarbeide innad i laget.


Barna blir stilt på en linje, to og to, mot hverandre. Noen er snipp og noen er snapp. Når vi roper snipp skal snipp løpe, og snapp jager snipp, og omvendt. Vi bruker ulike former – ligge på mage, rygg og hodet eller beina mot hverandre eller sitte på knærne. Leken utfordrer reakssjon på lik linje som danseleken, bortsett fra at nå er det vanskeligere ettersom man skal ta en person, og det er ulike måter å starte på (ligge, sitte ...)

Her må barna fokusere på fairplay. De må fokusere på å ikke jukse – legge ned kortstokken "riktig" vei eller ta opp flere kort på en gang. Også viktig å heie og oppmuntre hverandre når man er på lag. Forhåpentligvis er dette en ny leik for barna, og at de synes den er gøy.


Denne øvelsen utfordrer reaksjonsevnen ved at man må hurtig reagere når det ropes snipp eller snapp. Dette er øvelser som samsvarer med målet for økta, og som er morsomme å gjøre for barna. 


Vise og forklare


5-7  min
Avslutning:
Rydde inn utstyr
Samling


Alle barna må være med å rydde inn utstyr etter hver økt, noe de også er vandt til ifra før, men ofte kan være litt vanskelig å organisere, da barna som oftest helst vil fortsette å leke.
Samler alle barna i en sirkel hvor vi spør dem om de likte økta og hvorfor, og eventuelt hva de ønsker å gjøre neste gang.  

For å få en rolig avslutning på økta, og også få barna til å reflektere litt over økta.


1 kommentar:

  1. Et bra opplegg, der mål og innhold henger sammen. Kjør gjerne øvelsene flere ganger. Fungerte alltid bedre etterhvert. Husk kontroll på antallet i gruppa. Fikk fram fin kreativitet i danseøvelsen. Leder bra med solid stemme ved behov. Snipp og snapp utfordrer begrepsapparatet deres, men gikk bedre etterhvert. Du viste øvelsene ,men vær ennå mer bevisst på å vise fram ditt gode øvingsbilde. Vær konsekvent mht. dårlig språkbruk. Fortsett å plasser deg gunstig/riktig i forhold til gruppa mens de jobber. N-3.

    SvarSlett