Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 6. januar 2015

Treningsplan 27.1

Treningsplan IL Bever’ n langrenn

Teknikk og aerob utholdenhet

Navn: Odin Tveiten
Dato: 27.1.15
Tid: 18.00-19.00
Målgruppe: 6-8 år
Antall: 20-30 stk.
Disiplin: klassisk
Sted: Heistadmoen (?)
Utstyr: langrennsski med smurning 
Mål: Øke barnas tekniske egenskaper i disiplinen klassisk, i tillegg til å fokusere på aerob utholdenhet. Under tekniske egenskaper kommer det til å bli lagt vekt på tyngdeoverføring og balanse.

Ferdighetsmål: Elevenes ferdigheter innen skiteknikk i klassisk skal forbedres og deres aerobe utholdenhet skal økes.

Kunnskapsmål: Elevene skal lære hvorfor man må varme opp og få en innføring i hvordan trening av teknikk skal gjøre. For noen vil dette være en av de første øktene med ski på bena, så det blir viktig å hente frem skifølelsen. De skal forstå øvelsene som er planlagt, slik at ved en senere trening jeg trenger mindre forklaring.

Holdningsmål: Elevene skal oppleve å bli sett og ha gode holdninger til hverandre og trenerne. Elevene skal samarbeide godt og ha det gøy. De skal innarbeide rutiner for oppvarming og uttøyning.Hva
Innhold
Tid
Metode
Hvorfor
OPPVARMING
-         Generell del
 Vi Vi går noen runder inne på stadion og kjenner litt på følelsen med å ha ski på beina igjen.
5 min
Apemetoden/forklare-metoden
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader.

Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne

Øke motivasjon
OPPVARMING
-         Spesiell del
Stiv, stokk og stein
Sisten hvor en eller flere har den. Hvis man blir tatt skal den som «har den» si stiv, stokk eller stein. Da må man stå i disse positurene som jeg forklarer. For å bli fri må de andre hjelpe.


Doktorsisten
Den som får sisten må løpe og holde seg på den kroppsdelen som vedkommende ble tatt på når han/hun fikk sisten. Her må han/hun holde helt til han/hun får gitt sisten videre til en annen. Nå er den personen "frisk" og det er neste mann som må holde seg på armen/foten/ryggen osv.

10 min 
Vise-Forklare-metoden
Ha det gøy og få kroppen i gang til hoveddel, bli enda varmere. Man oppfyller også kravene som står i den generelle delen.  
HOVEDDELØvelse 1:
Balanseøvelser og tyngdeoverføring. Vi deler gruppa inn i mindre og jobber med å gå uten staver. Øvelsene går ut på å stå lenge på en og en ski og etter hvert tar vi med stavene og jobber med armbruken. Vi kommer til å øve på diagonalgang og staking. Dette kommer vi til å bruke mye av tiden til. I tillegg vil tiden bli brutt opp ved at vi går noen runder og øver på å gå teknisk riktig.


Øvelse 2:  
Hauk og due. Organiseres ved at en er «mor» og beordrer «barna» til å løpe til seg. De står på hver side av et område på ca. 50 meter. I midten er det en som har den, en «hauk» og denne skal prøve å ta duene når de løper til moren. Blir man tatt, er man også hauk.

Øvelse 3
Vi øver på å kjøre nedoverbakke og hente opp staver og hansker for å øve på balansen.


40 min

Vise-forklare metoden


Øvelsen oppfyller kravet om å trene balanse og teknikk, som er et krav som er svært sentrale under skigåing. Man bruker dette i fraskyvet i både klassisk og fri disiplin.Morsom avslutning og bedring av den aerobe utholdenheten, som er et svært viktig arbeidskrav i langrenn.
AVSLUTNING
Uttøyning
Hofteleddsbøyer
Øvre del av legg
Nedre del av legg
Bakside lår
Innside lår
Fremside lår
Armer


5 min
Følg meg (Apemetoden)
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen.
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe.
Oppsummering
3 min
Plenum
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere


1 kommentar:

  1. Gjennomføringen av økta gikk bra, det var stort oppmøte og så og si alle hadde smurning på skia og godt humør. Det hjelper mye!! Vi fikk gått mye på ski, og jeg fikk gjort slik jeg hadde planlagt. Det var mange med i dag som gjorde det litt mer utfordrende å nå frem, men de følger ofte hverandre i øvelsene. Neste gang skal vi gå i sirkler i stedet for å gå på linje, som er tidssparende og enklere å organisere. Ellers bra økt. Gode løyper og bra preparert på Heistadmoen.

    SvarSlett