Aktive Lokalsamfunn

onsdag 16. desember 2020

Elisabeth Selbervik Lund, Uke 51, plan 11.

Uke 51, plan 11.

 

Dato: 17.12.2020

 

Tid: 18:00-19:00

 

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri hestene igjennom en hinderløype, selvstendig og med en god holdning ovenfor hesten.

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir hesten igjennom en hinderløype med god kontroll og balanse.

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

 

 

5 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Alle skritter hestene samme vei på sporet med korte tøyler. Alle rir inn i hjørnene og legger inn volter om de trenger.

 

Alle kommer frem i trav og lettridning, traver en runde rolig i lettridning.

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter hestene sine med korte tøyler, begynner med å kjenne at de klarer å styre hestene sine dit de vil at de skal gå. Rytterne skritter godt inn i hjørnene. Jeg bestemmer når de skal skifte vei.

Rytterne begynner etter hvert å trave, de skal fokusere på at hesten går frem på en lett beskjed, og at de sitter på riktig diagonal.

Vi begynner alltid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

30 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begynner med å ri hinderløype i skritt, så alle vet hvor de skal ri.

Til slutt skal elevene ri igjennom hinderløypa alene.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne økta skal elevene få prøve seg på å styre hestene dit de vil med hjelp av en hinderløype. Det gjør at de blir nødt til å svinge dit de vil gå, og har ikke mulighet til å lure seg unna. Elevene begynner først i skritt, så fortsetter vi med litt trav, men da må jeg bytte ut den ene øvelsen med en som er lettere når det går litt fortere. Eventuelt så får de samme øvelsen i en lettere form.

 

 

 

 

 

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Hinderløypen vil tvinge rytterne til å komme seg igjennom løypa uten å jukse. Da må elevene være selvstendige, og kan ikke hekte seg på en annen rytter.

Oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

 

1 kommentar: