Aktive Lokalsamfunn

mandag 14. desember 2020

 

ØKT 9, uke 51, 14.12.2020 – IL Bever’n 13-14 - Barmarkstrening i Bevergrenda

NAVN: Olav Kristian Lund

Sted: Bevergrenda – oppmøte: gamle boden

Tema: Lekaktiviteter med lav gjennomsnittlig intensitet

Mål: Oppnå treningsglede gjennom lekaktiviteter

Holdningsmål: Oppnå forståelse for hensikten med å trene og opprettholde kondisjon, i tillegg til å skape og/eller opprettholde motivasjonen til å komme på trening i gruppa.

Tid: 90 min

Antall utøvere: Omtrent 8

Alder: 13-14

Målgruppe: Bredt spekter av utøvere, både helt nybegynnere og relativt erfarne.

Utstyr: 2 baller, 18 kjegler, flagg eller lignende, og 3 terninger

 

INTRODUKSJON 5 min

-          Mål for treningen

OPPVARMING

TID OG UTSTYR

HVA

HVORDAN

HVORFOR

METODE

25 min

Utstyr:

-1 eller 2 baller

-4 kjegler

 

G-del

-          Rolig jogg

 

Vi løper én hel runde i lysløypa rolig. Alle løper i grupper med et tempo som passer for dem.

Jeg og Johan holder et øye med gruppa for å sikre at ingen løper for fort eller at noen detter av

Hovedmålet i en G-del er bli varm gjennom å varme opp de store muskelgruppene, noe som gjør rolig jogg veldig passende

 

 

 

Den spesielle delen forbereder kroppen og hodet på det som skal skje i hoveddelen, og er gjerne litt spennende for å opparbeide god stemning og motivasjon. Dette er en s-del som oppfyller disse kravene.

 

 

Generelle fordeler av all oppvarming:

 

·       Øker kroppstemperaturen, som fører til en rekke reaksjoner i kroppen som har positiv virkning på prestasjonsevnen

·       Øker bevegeligheten

·       Minsker risiko for skader

·       Øker motivasjonen

 

Apemetoden

S-del

-          Stikkball

Alle mot alle, 1 eller 2 baller i spill, avhengig av hvor mange som er på trening. Blir man truffet går man utenfor oppmerket område og gjør 10 utfall (5 per ben). Deretter er man fri igjen. Viktig å passe på at utøverne gjør øvelsene riktig.

Oppdagende læring:

Situasjons-bestemt

L-del

Drilløvelser

-          Høye kneløft

-          Rumpespark

-          Brasilianeren

-          Spark i arm

-          Indianerhopp  

Tegner opp to streker med rundt tretti meters mellomrom. Øvelsene utføres fra den ene streken til den andre. På veien tilbake jogger de rolig på en linje. Minner dem på at det ikke er noe viktig å gjøre øvelsene fort, men heller ha fokus på riktig utførelse. Alle øvelsene utføres to ganger.

Unngå strekkskader. Tøying løser opp startspenningen i muskulaturen, som øker mobiliteten i muskler som senere skal brukes i hoveddelen. Varmer også opp de små musklene. Utførelsen er viktig for at de skal få mest mulig ut av øvelsen, og passe på at den ikke har motsatt effekt.

Vis og forklar

HOVEDDEL

TID OG UTSTYR

HVA

HVORDAN

HVORFOR

METODE

Tid: 45 min

 

Utstyrt:

Flagg eller lignende til capture the flag

 

18 kjegler

 

2 baller

 

3 terninger

Kanonball

Regler:

2 lag mot hverandre. Kun lov å bevege seg innen et avgrenset område. Målet med leken er å skyte alle på motstanderlaget. Dersom man bli skutt løper man en strafferunde. Ytterligere regler blir vi enige om innad i gruppa.

 

 

Leken stiller ikke fullt så mye krav til konstant bevegelse, som gjør at leken ikke er så intensiv. Allikevel vekker den konkurransinstinktet, og dersom man ikke er påskrudd på man løpe en runde. Dette vil skape aktivitet, men allikevel ikke for høy intensitet.

En slik lek er morsom for utøverne, spesielt hvis trenerne er med. Derfor er disse type leker viktige for å opprettholde motivasjonen for å komme på trening

 

Oppdagende læring:

Situasjonsbetinget

 Capture the flag

 

Regler:

2 lag mot hverandre. Kun lov å bevege seg innen et avgrenset område. Målet med leken er å fange begge flaggene. Utøverne kan leken godt, så de kan hjelpe til med å forklare

 

 

 

Dette er en lek som er blitt etterspurt flere ganger av utøverne. Leken stiller krav til mye bevegelse, og trener derfor kondisjonen til utøverne. Allikevel tillater leken at utøverne kan ta pause når det trengs, slik at det ikke blir over på høy intensitet. I tillegg stiller leken krav til hurtige løp. Sist men ikke minst er det en lek som utøverne er svært motivert for, og vil bidra til å opprettholde motivasjon for å komme på trening, i tillegg til å trene utøverne på samarbeid.

Oppdagende læring:

Situasjonsbetinget

 

Terningstafett

Jeg deler utøverne inn i lag med tre stykker på hvert lag. Foran hvert lag er det seks kjegler med ti meter til første kjegle og deretter to meter mellom hver. Førstemann på laget kaster terningen og løper til kjegla som samsvarer med det antall øyne som terningen viser, løper tilbake og veksler med nestemann som kaster terningen. Den som løper tar med seg terningen, så nestemann ikke kan kaste for utøveren er tilbake og de kan ikke tjuvstarte. Alle kjører tre etapper. Stafetten kjører vi tre ganger og jeg bytter på lagene mellom hver gang. De løper en liten runde mellom hver stafett.

 

 

Kjører lag med tre stykker på hvert for at de skal få nok pause, men ikke for mye. Kjører ganske lange avstander til kjeglene, fordi jeg ønsker at øvelsen skal gå på utholdende hurtighet og maksimal hurtighet. Kjører stafetten tre ganger for å få skikkelig effekt av treningen.

Oppdagende læring:

Oppgavestyrt

 

AVSLUTNING

TID OG UTSTYR

HVA

HVORDAN

HVORFOR

METODE

5 min

Nedjogg

Jogge tilbake til Beverlokalet sammen med meg

Nedjogging etter trening hjelper musklene å komme raskere i restitusjonsmodus etter trening, og løser opp spenningen i muskulaturen.

 

Apemetoden

5 min

 

 

 

 

 Uttøyning

 

 

·       Quadriceps

Bilderesultat for quadriceps tøying

 

·       Bakside legg

 

Bilderesultat for legg tøying

 

 

·       Hofteleddsbøyer

Maskingenerert alternativ tekst:

 

·       Setemuskelen Bilderesultat for tøye sete

Tøye svakt ut, mot leddets ytterstilling. Gjør som vist på bildene

 

30sek per ben per øvelse

 

Elevene sitter i en halvsirkel rundt meg, og jeg sier ifra når de skal skifte side/øvelse. Jeg prater litt kort om hvilke muskler de forskjellige øvelsene tøyer, og i hvilke øvelser vi brukte de.

 For å avvenne musklene og kroppens spenning

·       Hindre korte muskler

·       Minke risiko for skader

·       Påskynder restitusjonsprosessen

Vise og forklare

5 min

Evaluering

-          Hva likte de med økta?

-          Hva vil de ha mer av fremover?

 

Dette kan jeg ta med meg videre og bruke til planlegging av fremtidige økter.

 

TID: 90 min

 

1 kommentar:

  1. 6 utøvere som møtte opp i dag og. Tross relativt dårlig og vått vær, virket utøverne motiverte som vanlig. Vi fulgte i utgangspunktet planen, med noen modifiseringer med hensyn til vær og forhold, i tillegg til utøvernes egne ønsker ettersom det var siste økta før jul. Fornøyd med økta:)

    SvarSlett