Aktive Lokalsamfunn

onsdag 12. oktober 2016

Øktplan uke 41 - opplegg nr 1

Øktplan uke 41 - opplegg nr 1

Navn: Vetle Harstad Lyngestad
Sted: Gymsalen v/Raymur barneskole
Dato og tid: 12.10.16 14:00-15:00

Mål: Bli kjent ved hjelp av leik og aktivitet
Ferdighetsmål: Mestre øvelsene og ha det gøy
Kunnskapsmål: Bli kjent med meg som instruktør og lære navn
Holdningsmål: Høre på beskjedene mine og gjennomføre øvelsene jeg har valgt


TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
5 min
Bli kjent:
Introduksjon av oss selv
Jeg samler i en halvsirkel rundt meg. Jeg introduserer meg selv med navn og noe jeg liker å gjøre, jeg forteller også hvordan jeg vil ha det og hva vi skal gjøre. Deretter introduserer elevene seg selv etter tur.
For å bli kjent og lære navn
Tørre å snakke høyt
Bli trygge på hverandre
Plenum
10 min
Generell oppvarming:
Stein-saks-papir turnering

Elevene skal gå rundt i salen. Når de møter på noen skal de håndhilse, si navnet sitt og spille stein saks papir. Den som taper må gå bak den andre og rope navnet til den de er bak. Om man taper mens man har tilhengere må både eleven og alle tilhengerne gå bak og heie på vinneren. Vi kjører flere runder. Ikke lov å starte med samme motstander hver gang.
Tilfeldig konkurranse istedenfor prestasjonspreget
For å lære navn
For å bli trygge på hverandre og seg selv

For å varme opp på en morsom måte med mye aktivitet.

·     Øke den fysiske og psykiske prestasjonsevnen
·     Øke lysten til å trene
·     Forebygge skader

Når kroppen blir varm skjer dette:
*Blod og vevsvæske flyter lettere.
*Transport av næringsstoffer og O² til musklene går fortere.
*O² inn i blodet går fortere.
*Muskler, ledd og bindevev blir mer tøyelige.
*Kjemiske reaksjoner går fortere.
*Nerveimpulser går fortere.
*Samspill mellom muskler og nerver blir forbedret.
*Oppmerksomheten blir skjerpet
*Konsentrasjonsevnen øker.
*Spenningen i kroppen blir regulert til et gunstig nivå.
Vise og forklare
10 min
Spesiell oppvarming:
Stokk eller stein
En deltaker er troll. Trollet sier enten "stokk" eller "stein" til den som blir tatt. De som blir stokk, må stå stille med bena fra hverandre. Man blir fri dersom noen kryper mellom bena på dem. Blir man stein, må man sette seg på huk med hodet mellom bena. Man blir fri dersom noen hopper bukk over seg. Gjerne flere troll dersom det passer. (http://www.aktivitetsbanken.no/basis/ovelser/stokk-eller-stein/)
Vise og forklare

30-35 min
Hoveddel:
Ca. 10 minutter på hver aktivitet
·         Snipp og snapp
·         Fisken i det røde hav
·         Tusenbeinet


Snipp og snapp:

To og to går sammen. Deretter skal elevene sitte rygg mot rygg midt i gymsalen. Bena skal strekkes ut og armene hviler på fanget. Den ene siden blir Snipp. Den andre siden blir Snapp. Når jeg f.eks roper Snipp skal alle som tilhører Snipp siden reise seg og løpe til enden av gymsalen, mens Snapp skal prøve å fange Snipp. Roper jeg Snapp skal alle som tilhører Snapp siden reise seg og løpe til enden av gymsalen mens Snipp skal prøve å fange Snapp. Vi bytter partnere jevlig (http://www.aktivitetsbanken.no/basis/ovelser/snipp-og-snapp/)

Fisken i det røde hav:

Lag et friområde på begge sider av området. Det velges en utøver som er "Fisken i det røde hav". Denne starter i midten, mens de andre utøverne er i det ene friområdet. Disse roper ut: "Fisken i det røde hav, hvilken farge må vi ha for å komme over". "Fisken" roper ut en farge og alle som har denne fargen synlig på seg, kan gå fritt over til den andre siden. Alle de andre må unngå å bli tatt på veien over. De som er tatt blir også fisker. (http://www.aktivitetsbanken.no/basis/ovelser/fisken-i-det-rode-hav/)

Tusenbeinet:

Jeg deler inn i lag på 3 stk. per gruppe (eventuelt 4, men da blir det endret antall kroppsdeler som berører bakken). Jeg forteller hva gruppa som helhet skal berøre bakken med. Eks: Fire bein og to hender og en rompe. Gruppa skal da forflytte seg fra A til B, med det antall berøringer i bakken som jeg sier. (http://www.aktivitetsbanken.no/basis/ovelser/tusenbeinet/)
Nr 1: 4 bein
Nr. 2: 2 armer og 3 bein
Nr. 3: 1 rumpe og 3 bein
Nr. 4: 1 rumpe og 2 bein
Nr. 5: 2 bein og 2 armer
Aktivisere alle
Ha det morsomt
Bli kjent med hverandre.
Bli komfortabel med kroppskontakt
Påvirke både utholdenhet og styrke

Alle øvelsene gjennomføres med vise og forklare metoden.
5 min
Avslutning:
Takke for økta
Elevene samles i en halvsirkel rundt meg. Jeg takker for økta og gir ros. Jeg spør om de likte økta og takker for i dag.
For å gjøre et godt inntrykk
Motivere elevene til å delta neste gang
Plenum

2 kommentarer:

  1. Opplegget i forkant tror jeg hadde gått veldig bra. Det virket ikke som om skolen var helt forberedt på at vi skulle komme. Vi fikk derfor 59 elever som vi skulle dele i to med en halvtime på hver gruppe. Ettersom det ikke gikk ann å dele salen i to, men bare tre, så valgte jeg og Eline å kjøre deler av mitt opplegg to ganger. Dvs at vi kjørte deler av mitt opplegg med hver av halvdelene i en halvtime hver. Det ble litt rot ettersom opplegget var beregnet for en time og ikke en halv time. Vi fikk løst det greit sammen, men det ble lite tid til å lære navn. Neste gang kjører vi det opplegget Eline egentlig hadde tenkt til å kjøre denne uka.

    SvarSlett
  2. Fint opplegg, men dere ble overrasket over mange elever - flott at dere tilpasset opplegget, og at dere kan tilpasse dere til en overraskende situasjon!

    SvarSlett