Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 3. desember 2019

Skitrening uke 49


 Navn: Mari Tveiten Vatnebryn
Hovedmål: Påvirke utholdenheten gjennom stafetter og leik
Ferdighetsmål: påvirke utholdenheten, gå fort på ski.
Holdningsmål: Ha det gøy sammen, være gode kamerater, og hjelpe hverandre til å bli bedre på ski. Gjøre det gøy for barna, slik at de vil fortsette å være med, og at enda flere også blir med.
Kunnskapsmål: Lære og erfare hvordan utholdenhetstrening gjøres på ski, og hvor gøy dette kan være. Lære om generell skigåing, og at det går an å ha morsomme leiker selv om man har ski på beina.
Dato: 05.12.19
Utstyr: pepperkaker, kjegler,
Sted: Stevningsmogen


Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
2 min
Innledning
Hilse på alle, og fortelle hva vi skal denne økta
Slik at alle er forberedt på hva vi skal denne økta. Skaper trygghet.
Fortelle metoden
10 min
10 min

10 min
Oppvarming
G-delS-del -   stiv heks

Snipp og snapp
Rolig skigåing (en kort oppvarmingsrunde i lysløypa, for å bli vant med skia igjen.)

Stiv heks
Avgrens et område. En deltaker «har den».
De som blir tatt må stille seg i frysposisjon med beina fra hverandre. De deltakerne som ikke er blitt tatt kan befri de andre ved å krype mellom beina deres. De som holder på å befri noen kan selv ikke bli tatt.
Variasjon:
 • Ski på et bein
Del inn i par. Den ene er Snipp, den andre er Snapp. Tegn en strek i snøen midt på et stort flatt område. Marker to frilinjer i hver retning. Det er viktig med stor plass å bevege seg på. Barna stiller seg opp langs midtstreken. Snippene på den ene siden av streken. Snappene på den andre. Parene skal stå/sitte/ligge rett ovenfor hverandre. Viktig med god avstand til sidemann, slik at det er plass til å snu skiene og skøyte i full fart.
Lederen står ved enden av streken og roper Snipp, Snapp eller Snute. Når en roper Snipp skal alle snippene prøve å nå frilinjen sin uten å bli tatt av sin Snapp-partner. Klarer Snipp å komme seg dit uten å bli tatt av Snapp, er det ett poeng til Snipp. Klarer Snapp å ta Snipp før frilinjen, får Snipp ett poeng.
Roper lederen Snapp er det motsatt. De to som er i par konkurrerer seg imellom om å samle flest poeng. Roper lederen Snute er det ingen som skal løpe og det er om å gjøre å stå/sitte/ligge stille.
Aktiviteten bør gjennomføres uten skistaver og alle bør på forhånd mestre grunnleggende skiferdigheter.

Øke kroppstemperaturen, slik at blodgjennomstrømningen blir bedre, og oksygen og næringsstoffer flyter transporteres raskere ut til muskulaturen.

Gjøre musklene mer smidige og klare til å jobbe, og dermed forebygge skader.

Gjøre muskelarbeidet mer koordinert og samstemt.
Øke motivasjonen og prestasjonsevnen hos elevene.

Siden dette er en del av s-delen av oppvarmingen er det litt høyere intensitet i leiken, slik at det blir progresjon i treninga.
Følg meg - apemetoden

Vise og forklare metoden
25 min
15 min


 10 min
Hoveddel
Pepperkakestafett - Stafett med hinderløype i oppoverbakkeRødt og grønt lys
Vi deler gruppa opp i 2-3 lag (ut ifra hvor mange som kommer på trening). Stafetten starter på toppen av en bakke hvor løypa er bred. Her setter vi opp en hinderløype hvor man skal kjøre slalåm mellom kjeglene nedover. Når man har kommet til bånd av bakken skal man ta en pepperkake og spise den før man skal gå slalåm opp bakken igjen (ikke samme vei som de kjørte ned).  Det er første mann til å hente tre pepperkaker hver på laget, de har vunnet.
Kan variere med at hele laget går samtidig og at vi tar tiden på dem, mens det andre laget står og ser på. Så skal det andre lage prøve å slå tiden til det andre laget etterpå. Variasjon:
 • Med / uten staver
 • Kjøre baklengs ned løypa.

Alle stiller opp på linje på enden av gymsalen/feltet. På motsatt side stiller en person som er ”rødt lys”. Det ”røde lyset” snur ryggen til forsamlingen, og de beveger seg fremover mot vedkommende. Når personen som er ”rødt lys” ønsker det, teller han høyt 1-2-3, sier ”Rødt lys” og snur seg. Da må ingen være i bevegelse. De som er i bevegelse må returnere til startlinja. Den som kommer først frem til personen som er ”rødt lys”, overtar denne rollen i neste runde.
Variasjon:
 • Gå på en ski
 • Gå baklengs
 • Uten staver
(jeg setter opp denne leiken, fordi vi ikke rakk å gjennomføre den på forrige økt.)
Stafetten blir en type intervallpreget aktivitet som påvirker utholdenheten, slik som målet for økta var. Jeg har valgt å sette opp slalåm i nedoverbakken fordi dette er noe de synes er gøy. Pepperkakene er for å ha noe å motivere med, og siden det snart er jul. og så må de gå bakken opp igjen for å veksle med neste på laget.


Leiken utfordrer grunnleggende skiferdigheter og reaksjonsevnen.  Det er også en morssom leik, slik at barna syntes treninga blir morsom og variert.


Vise og forklare.
Lurt at vi viser hvordan øvelsene gjøres først, og går gjennom løypa Vise og forklare metoden


5 min
Avslutning
 • En kort runde i lysløypa.
 • Kort oppsummering av økta:
 • Hva syntes de var gøy?
  • Hva var ikke så gøy?
  • Noen forslag til hva de vil gjøre neste gang?

Spenningsnivået blir regulert etter aktiviteten. 
Ved å snakke med barna øker vi samholdet i gruppen og lærer å kjenne dem bedre. Vi får et bedre forhold og de blir tryggere. Samtalen hjelper også til videre planlegging og det er gøy for barna å kunne være med å bestemme litt.
Skigåing : Følg meg - apemetoden

Forteller, alle står i en halvsirkel.
   
Jeg velger å stille disse spørsmålene slik at jeg vet hva barna synes er gøy, og at de forhåpentlig vis vil fortsette å være med (som var et av målene med økta)

1 kommentar:

 1. Jeg syntes økta i dag gikk veldig bra, til tross for at vi var litt få. Pepperkakestafett ble en suksess som barna synes var veldig gøy! pepperkaker var en god motivasjon :-) Siden det ikke var så mange som kom på trening valgte vi å slå sammen de eldste og yngste gruppene. På staffeten løste vi dette med at de eldre måtte gå en litt lengrerunde. Dette fungerte også bra. Til slutt hadde vi snipp og snapp. Vi burde kanskje gjennomført denne leiken på et sted med litt større bredde (fordi de ble litt trangt når man skulle snu seg), ellers fungerte dette bra.

  SvarSlett