Aktive Lokalsamfunn

søndag 1. desember 2019

Skitrening for barn i alderen 9-10 år uke 49


Skitrening barmark for barn i alderen 9-10
Hovedtrener: Sanna Finstad
Hjelpetrenere: Mats Dugstad, Ingvar Grøtberg
Antall: anslår mellom 10-20
Mandag 02.12, 18.00 - 19.15
Stilart: klassisk


Hovedmål: Venne seg til å ha ski på beina og påvirke den aerobe utholdenheten
Holdningsmål: Være stille og rolige når trenerne snakker.
Ferdighetsmål: Bli trygge på klassiskski i forskjellig terreng
Periodemål: Venne seg til å ha ski på beina og drive med leikaktiviteter som påvirker den aerobe utholdenheten.

Oppgaver hjelpetrenere:
 • Være med i aktiviteten
 • Motivere barna
 • Ta hånd om bråkete barn
 • Ta hånd om barn som har slått seg eller er lei seg
 • Sette opp kjegler til aktiviteter

Tips og triks:
 • La barna gå en runde på banen mellom øvelsene, dermed dele inn lag etter rekkefølgen de kommer tilbake i.


Hva

Tid
Hvordan
Hvorfor
Utstyr
Metode
Intro
--
5 min
Samler alle barna. Vi sier hei og introduserer oss igjen. Hilser på nye barn.

For at barna skal bli trygge på oss og hverandre

--
--
En runde på stadion
Oppvarming
5 min
Gå i eget tempo rund på løpebanen.
For at barna skal venne seg til å gå på ski, før de får nye oppgaver. Det er veldig stor spredning på ferdighetsnivået i gruppa, og den er enda større med ski på beina. Derfor vil jeg bare la de gå i sitt eget tempo i starten. Den beste måten å forbedre skigåingen sin på er å øve, så jeg tror det er fint at det er rom for å gå uavbrutt på ski, uten andre oppgaver. Av erfaring vet jeg at det ikke er noe problem for dem å gå i noen minutter alene. Jeg har gjort dette på de to siste treningene, og det har fungert veldig fint.
--
Vise og forklare
Være tydelig på å forklare hva de skal gjøre, og hvor de skal møte opp når de er ferdige.
Stein-saks-papir-utviklingsleken
Oppvarming
10 min
Alle barna starter på nivå 1. Her tar man stein-saks-papir mot en annen. Om man vinner skal man løpe bort på nivå 2. Om man vinner på nivå 2 skal man løpe til nivå 3, og om man taper skal man løpe tilbake til nivå 1. Når man har vunnet på nivå 3 får man ett poeng. Det er om å gjøre å sanke flest poeng innen 3 minutter.
Leiken gjennomføres uten staver.
Det blir mye skigåing i leken, det påvirker barnas aerobe kapasitet. Samtidig er det et konkurranseelement som får barna mer ivrige. Vinneren er tilfeldig slik at det blir gøy for alle. Ved å gå uten staver forbedrer man fortere tyngdeoverføringen, som er viktig for å mestre skiteknikk.
3 kjegler
Vis og forklar

Aktiviteter i bakke
Hoveddel
15 min
Barna får oppgaver som de skal gjennomføre ned bakken i skibrua på stadion. De går en rundløype, og hver gang de kjører ned bakken gjennomfører de oppgava.
 • Stå på en ski
  • For mer utfordring: løfte beina, løfta arma, strakt bein bak, finne på selv
  • Holde i hverandre to og to
 • Være i blinde mens man holder en i handa
 • Ploge
 • Ploge baklengs
 • Slalåm
 • På rekke mens man holder i et rør
For at barna skal bli tryggere på ski og utvikle koordinative egenskaper, og dermed grunnleggende skiferdigheter. De får også gått på ski mellom hver gang de kjører ned bakken, dette påvirker den aerobe utholdenheten, og lar barna øve på å gå på ski i eget tempo.
kjegler
Vis og forklare
Jeg forklarer alle øvelsene først, slik at jeg ikke trenger å samle alle når de skal bytte øvelse.
Teknikk i langbakken
Hoveddel
5 min
Vi går til langbakken. Her skal hjelpetrenerne demonstrere diagonalgang. Barna skal øve seg på dette i neste lek.
Formålet er at barna skal bli opplyste på hvilken teknikk man skal bruke i motbakker. Det er lite vits i å la de gå runder mens man gir dem tilbakemeldinger. De klarer ikke å rette på seg selv. Det beste er at de får tid til å øve seg.
--

Vise og forklare
Alle mot alle i bakken
Hoveddel
15 min
Barna står på en opptegnet startstrek. De kaster terningen, og antall øyne på terningen avgjør hvor lange draga blir. Oppover i bakken er det plassert seks kjegler, antall øyne sier hvilken av kjeglene de skal gå på ski til. De holder på i noen minutter, da samles vi. Neste runde er det om å gjøre å ha fullført flere turer opp bakken.
Denne øvelsen holder barna i kontinuerlig aktivitet og trener derfor den aerobe utholdenheten. I tillegg får de trent seg i diagonalgang.
6 kjegler
Store terninger
Vise og forklare
Hjelpetrenerne står i bakken og passer på at alt går bra.
Rødt og grønt lys
Avslutning
10 min
En er trafikklyset. Det er om å gjøre å komme først til trafikklyset. Man har bare lov til å bevege seg når trafikklyset står med ryggen til. De som beveger seg når trafikklyset står vendt mot barna, må gå tilbake til startstreken.
For å ha en morsom lek på slutten av treninga, det motiverer forhåpentligvis barna.
--
Vise og forklare
delta
Oppsummering
Avslutning
5 min
 hva var bra, hva var dårlig, ønsker.
Gå tilbake til lokalet
For å høre hva barna syns om treninga, slik at jeg kan forbedre meg som trener.
--
--

1 kommentar:

 1. Jeg syns økta i dag gikk bra. Barna var veldig ivrige, og det var vanskelig å få mange av dem tilbake til lokale da treninga var ferdig. Siden det var veldig kaldt fokuserte jeg på å holde barna i aktivitet hele tiden. For at stilletiden skulle bli marginal, lot jeg de barna som kom først til oppmøtestedet begynne med en gang. Det gikk fint fordi flesteparten av dem hadde vært borti aktivitetene før. Når resten kom, slengte de seg på. Det ble litt kaos i starten, men Ingvar og Mats ordnet dette. Jeg droppa den siste leiken. Vi kjørte nesten alt opplegget i langbakken, derfor var det fint å bare avlsutte der. Brua på stadion var opptatt, derfor tok vi terningleken i bakken først. Videre fikk barna oppgave om å enten hoppe på kulene eller kjøre på en ski ned. Dette fungerte veldig bra. Det at de fikk en oppgave om hvordan de skulle kjøre ned bakken, motiverte dem til å gå opp bakken mange ganger.

  En ting som ikke gikk så bra var at det var et par unger som mistet resten av gjengen. De kom seg til oss etterhvert, men da var de litt lei seg. På grunn av været var det også mange kalde barn. Mange var litt for tynt kledd. Det ordnet seg med litt hanskebytting og beskjed om å holde seg i aktivitet.

  Alt i alt vil jeg si at økta var veldig velykka. Jeg tror det var gøy for dem å bruke bakken så mye, og de ble motivert til å drive med sin egen skileik.

  SvarSlett