Aktive Lokalsamfunn

søndag 15. desember 2019

Madsebakken SFO 15.12.2019

Navn: Magnus Sæther Rudrud
Dato: 15.12.2019
Sted: Madsebakken SFO
Målgruppe: 3. klasse
Målgruppa mi er 3.klasse ved madsebakken barneskole. Ettersom de ikke er eldre enn 7-8 år, så er det viktigste å ha det gøy, samt øve på de grunnleggende bevegelsene.

Varighet: 45 minutter
Hovedmål: Ha det morsomt med leik, øke den aerobe utholdenheten. Øve på de grunnleggende bevegelsene gjennom løping. Noe innslag av hurtighet og reaksjon
Ferdighetsmål: Gi mestring innenfor de forskjellige lekene.
Kunnskapsmål: Lære nye leker eller utvikle de om de allerede kan de fra før.
Holdningsmål: Høre på hva jeg sier, og de beskjedene jeg har gitt.


Hva
Hvordan
Hvorfor
Innledning
5 minutter
Samle alle barna, snakke litt med barna, si hei til alle, introdusere økta. Noen nye ansikter? Hils evt ordentlig på disse.


Oppvarming
10 minutter
stiv heks

Velger å kjøre denne øvelsen som hele oppvarminga, da alle barna kommer på ganske forskjellige tidspunkt. Det blir dermed enkelt for barna å bli med i øvelsen, når det ikke er så mye å sette seg inn i.
Vise og forklare

Jeg deler alle inn i par.
Deretter skal den som står først i paret utføre forskjellige øvelser han/hun finner på. Disse øvelsene skal den som står bak herme etter. 1-2 minutters mellom bytte.
Prøve å utfordre seg ved å ikke ta samme øvelse hver gang.

2-3 personer er hekser, de skal ta alle de andre. Når man blir tatt, sprer man beina, og står stille på et sted. For å bli frigjort, må en person som ikke er tatt og som ikke er heks, krabbe mellom beina dine. Heksene kan ikke ta de som krabber igjennom beina på en som er tatt, og de kan ikke stå og vente ved siden av.
Ved oppvarming skjer følgende:
Man øker prestasjonsevnen.
Man øker lysten til å trene og/eller konkurrere.
Det forebygger skader.

Oppvarming har også flere andre effekter, som f.eks. forebygging av melkesyre. Dette skjer pga. at kroppen etter oppvarming klarer å overføre oksygen fortere fra blodet til muskelcellene. Konsentrasjonen blir som oftest også økt.

Blod og vevsvæske flyter lettere.
Nerveimpulsene går raskere.
Konsentrasjonsevnen øker.

(Hentet fra side 15 i Treningslæreboka)

Hoveddel
25 minutter
Nappe hale
Vise og forklare

Alle får en vest hver, den festen i buksekanten eller lomma. Om og gjøre å stjele flest haler fra de andre. Den med flest haler vinner

Nappe hale er en øvelse hvor eleven vil løpe mye. Fokuset ligger alltid på å skaffe flest haler, og ikke miste sin egen. Dette bidrar også til reaksjon og romorientering, da du alltid må passe på. Samtidig så utfordres man til å løpe mye, ettersom man gjerne vil ha flere haler eller ikke vil miste sin egen.  

Haien kommer
15 minutter
Vise og forklare

Deler opp i 4 grupper, gir alle gruppene fiske navn. I midten står det 1-2 haier. Haiene skal ta de andre fiskene. Når treneren roper navnet til fiskene, så må de ut og «svømme» rundt haiene. Når treneren roper «haien kommer», så kan haiene ta fiskene, blir man tatt er man nå hai.
Haien kommer er en øvelse som inneholder mye løping. Siden målet for økta er å øke barnets aerobe utholdenhet, er dette en super øvelse. Gjennom denne øvelsen blir det mye løping med høy intensitet over lenger tid. Det er veldig korte pauser i haien kommer, noe som fører til at man jobber mye aerobt. Den siste spurten man må ta når «haien kommer», kan ha innslag av anaerobt arbeid, men øvelsen betegnes fortsatt som aerob, da det blir såpass mange løp og så korte pauser, at man holder kroppen og blodpumpa i gang hele tiden.
Avslutning
5 minutter
Samle barna. Snakke litt om økta, var det gøy? Takke for i dag.

2 kommentarer:

  1. Fin plan
    Husk refleksjon i etterkant av økta

    SvarSlett
  2. Økta gikk litt så som så følte jeg. Vi fikk ikke tilgang på gymsal, og måtte derfor bruke en ballbinge med en del snø i. Det ble av den grunn litt dårlig oppmøte. Følte jeg allikevel hadde god kontroll på barna. Hadde egentlig lagt opp til øvelser hvor man trenger en del deltakere, ettersom jeg har hatt 20+ kids gangene før. Valgte derfor å kjøre noen øvelser jeg valgte selv, så fikk barna velge et par øvelser på slutten av økta. Tror det ble en god avslutning før ferie.

    SvarSlett