Ferdighetsmål: Elevene skal fortsette å øve på teknikkene og øvelsene vi har fokusert på de siste ukene. Mottak og pasning.
Kunnskapsmål: Elevene skal lære å motta ballen, få den langt nok unna kroppen, i den retningen man skal, og så sende en god pasning langs bakken, med tilpasset kraft.
Holdningsmål: Elevene skal lære at dette er verdens viktigste trening, hvor man øver og terper på teknikken for å bli bedre fotballspillere. I dag stilles ekstra stort krav til å holde konsentrasjonen oppe, til tross for at treningen er så og si lik som de tidligere ukene. Terping på mottak og pasning.
|
10 minutter
|
Velkomst og gruppeinndeling
|
RS roper opp elevene og forteller om økten + deler de inn i grupper.
|
For å få oversikt over hvem som møter opp, og for å gi informasjon om hva spillerne skal gjøre og hva fokuset for øktene fremover er.
| |
15 minutter
|
Oppvarming
|
Instruktørene gjennomfører en individuell oppvarming med hver sin gruppe. Samtlige deler i oppvarming skal inneholde momenter fra rytmeøvelsene vi hadde i hovedfokus i 1. periode.
|
Oppvarmingen gjøres for å forberede spillerne på hoveddelen ved å øke prestasjonsevnen, konsentrasjonen og lysten til å trene. Oppvarmingen gjennomføres også for å forebygge eventuelle skader.
|
Individuell
|
10 minutter
|
· Hovedoppgaver
· Idealbilde av deløvelse
|
Instruktørene viser idealbilde av deløvelsene som elevene skal gjennomføre senere i økta.
|
For å gi elevene et riktig bilde av hvordan de forskjellige deløvelsene skal utføres. På denne måten vil elevene ha en ide om hvordan de skal utføre øvelsene.
|
Vise og forklare
|
Totalt:
45 minutter
15 minutter
30 minutter
|
Hoveddel
Possession øvelse
2 delt: spill og firkantøvelse
|
2 jager i en firkant, hvor 6 skal prøve å sentre 5 pasninger i laget. Deretter skal en gå på løp og motta en løpepasning inn i en annen firkant, før en gitt linje. Forandringer kan forekomme, med tanke på antall som jager, og antall pasninger, for å få bedre flyt og utbytte av øvelsen.
2 og 2 grupper veksler på å spille og å gjennomføre en pasningsøvelse. Periodene mellom vekslinger er 4x7 minutter med 1 minutt pause.
Pasningsøvelsen går ut på at man lager en ring hvor halvparten er inni ringen uten ball og halvparten er utenfor ringen med ball. De inni ringen sentrer ballen til de på utsiden, og får den tilbake. For å oppnå progresjon i øvelsen kan man legge inn at spilleren som mottar ballen må spille den videre til en annen spiller enn den man fikk den fra.
Spilldelen er vanlig 4:4 med fokus på at elevene skal bruke det de har lært i deløvelsene. Scoring foregår ved å skyte ballen i små mål.
|
Øvelsen videreutvikler den forrige øvelsen med passivt press. Her stilles det enda større krav til pasning, mottak, orientering og bevegelse, ettersom man risikerer å miste ballen. Instruktører skal se etter - Retningsbestemt mottak
- Kraft i tilslaget
- Ball langs bakken
Denne øvelsen gjør at man må ha fokus på mottak og førsteberøring. Endrer man på øvelsen ved å gjøre at man spiller ballen til en annen enn den man fikk den fra, stiller det krav til retningsbestemt mottak og kommunikasjon.
For at elevene skal få mulighet til å bruke de momentene de har lært tidligere i økta som igjen gjør det lettere for de å gjennomføre det i kampsituasjoner.
|
Vise og forklare (Som vist i idealbilde)
|
Totalt:
10 minutter
5 minutter
5 minutter
|
Avslutning
Individuell uttøying i gruppene.
Felles oppsummering, RS oppsummerer.
|
Individuell uttøying i gruppene, hvor instruktørene styrer selv.
Felles oppsummering av økten i midten helt til slutt.
|
For å forebygge skader, forbedre bevegeligheten og fremme restitusjonen.
Oppsummeringen skjer for å få frem hva vi har fokusert på og lært i løpet av økten, samtidig som elevene blir oppfordret til å trene på egenhånd.
|
Apemetode
|
I dag kom det heldigvis flere jenter enn forrige gang, så jeg fikk gjennomført hele økten alene. Jeg startet med oppvarming med føreøvelser, og uttøyning. Deretter gikk jeg over til deløvelsen, hvor vi spilte 4 mot 1. Først forklarte jeg øvelsen, og fortalte hva vi skulle fokusere på. 1: retningsbestemt mottak, 2: kraft i pasningen, 3: ball langs bakken. Så lot jeg jentene prøve noen minutter, før jeg tok en pause hvor vi snakket om hva som fungerte og hva som de måtte gjøre annerledes. I starten tok det tid før de klarte 5 pasninger, så jeg utvidet firkanten litt, og fikk jentene til å konsentrere seg om å få til gode pasninger. Da funket det veldig mye bedre, og flere av jentene forsto poenget med retningsbestemt mottak, spesielt vekk fra motstander. Jeg fokuserte kun på de tre punktene i tilbakemeldingene, noe jeg tror jentene merket og derfor fokuserte de også på dette.
SvarSlettI spilldelen tok jeg disse tre punktene med videre. Vi spilte 3 mot 3 på småmål, og jentene fikk til mye bra pasningsspill. Jeg kjørte spill i ca. 5 minutter før jeg hadde en pause. Jeg måtte jobbe for å holde konsentrasjonen og fokuset oppe gjennom hele økten, med tanke på at de var såpass få. Dette fungerte veldig godt, og siden spillet var av så bra kvalitet som det var så droppet jeg den andre deløvelsen. Først og fremst fordi jeg tror det hadde ødelagt flyten som spillerne hadde, og fordi jeg ikke så det nødvendig siden jentene var så få og derfor var alle delaktige med mange ballberørelser.
Jentene sa at de var veldig fornøyd med økta etter at treningen var ferdig, og jeg var også fornøyd med innsatsen deres. Vi hadde uttøyning og oppsummering innad i gruppa, siden vi var ferdig litt før guttene.
Denne økta var den tidligere gruppen min på cup, så jeg ble tildelt en ny gruppe sammen med Mads og Martin. Vi hadde 7 unger på gruppa, så vi var mange instruktører iforhold til unger. Vi hadde derfor god kontroll på gruppa. Vi startet med oppvarming, med g,s og l del. Så hadde vi en possesion del, der ungene skulle slå 5 pasningen før en medløpspasning, denne øvelsen gikk fint, men vi så stor forskjell på disse spillerne enn de vi har til vanlig for det var mye mindre kvalitet på disse spillerne. etter dette var det tid for kamp, deretter hadde vi en liten avslutningsdel med oppsummering. Treninga alt i alt var bra, vi fokuserte bare på pasning, medtak og krafttilpasning igjennom treningen og vi kommenterte bare dette i treningen. Så treningen var vellykket
SvarSlettJeg og Fredrik Storløkken hadde 6 spillere. Vi startet med g-del: rolig jogg og div øvelser i 6 minutter. Deretter en l-del i 3 minutter, tøyning av sentrale muskelgrupper. S-delen besto av føre- og rytmeøvelser som vi hadde før jul. Så viste jeg og Fredrik idealbildet og presenterte punktene som vi skal fokusere på. 1. Retningsbestemt mottak. 2. Ball ut fra kropp. 3. ball langs bakken. Så startet vi posession øvelsen. Det startet litt dårlig med lite engasjement men etter hvert som jeg og fredrik startet å coache tok nivået seg opp betraktelig. Jeg vekslet mellom 1 og 2 som presset, for å variere litt på motstanden. Med en i press går det greit og spillerne mestrer øvelsen i blant, men de sliter når det kommer to i press. Vi spilte mot de to andre gruppene og så deløvelsen i mellom kampene. Vi så at vi måtte utvide banen litt og det fungerte. Stoppet spillet noen ganger for å vise bedre valg noe de var enige i. Deretter gikk vi inn i neste øvelse, noe som de fokuserte på og klarte seg bra. Godt fornøyd med økta hvor jeg klarte å fokusere på de tingene vi hadde blitt enige om.
SvarSlettGruppa mi var på cup denne gangen, så jeg fikk en gruppe på 7 stk sammen med Even og Martin. Det gjorde at vi hadde god kontroll og enkelt kunne gå inn å veilede spillerne. Oppvarmings delen gikk bra. I spilldelen merket jeg at det var stor forskjell på nivået fra gruppen min til den jeg hadde i dag. De var mer ukonsentrerte og vi måtte ha flere pauser. I spill delen virket det ikke som de klarte å bruke de momentene vi hadde praktisert at var viktig for økta.Etter spillingen hadde vi en avslutnings del hvor vi gikk gjennom økta, og hørte hva spillerne syntes.
SvarSlett