Aktive Lokalsamfunn

onsdag 18. november 2015

Ridekurs gang 6

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 19.11.2015

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal klare trave over bommer i trav, og lage volter i trav
Kunnskapsmål-Elevene ha kunnskap om hvordan man følger hestens rytme i travlettridning på slutten av timen.
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barnTID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
10 min
(Spesiell del)

10 min


Alle tar med hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle sette seg på hesten
Skritte opp gårdsveien.
Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten. I starten når det er mange som ikke har gjort dette før, har jeg noen jenter som hjelper meg med timen. Så alle nybegynnere får litt ekstra hjelp i starten.Alle sitter på hestene og skritter opp gårdveien, rundt huset ved veien. Nå er alle flinke nok til å ri uten leier.
Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle.Hestene må varmes opp, og rytterne får ri litt utenfor ridebanen. Dermed blir det litt mer variert, og mest mulig gøy for elevene.Oppgavestyrt

OppgavestyrtHoveddel:


10 min20 min

Skritte i firkantsport rund kjeglene. De skal øve på å stoppe, og ri frem igjen. I tillegg ri på diagonal fra en kjegle til en annen. Ri gjennom slalåmer, og over bommer.


Ri i trav, og øve på lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav


Jeg setter opp kjegler i hjørnene i en firkant, på halve banen. Jeg gir dem beskjed og hva de skal gjøre, og når de skal ri diagonaler, stoppe, og ri frem igjen.
Jeg setter opp slalåmer de skal ri gjennom, og legger ut tre bommer etter hverandre som de skal ri over.


Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne, uten leier i trav. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang


For at rytterne skal lære å få kontroll på hestene i rolige bevegelser.
Bruker ikke hele banen, for det er lurt å alle mest mulig samla, slik at jeg har full kontroll. Alle skal øve på å styre, stoppe og ri frem på denne måten. Alle skal styre gjennom slalåmer, og over bommer uten leier.
Slalåmen er for at rytterne skal klare å styre hestene helt selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav Dette foregår uten leier.
Oppgavestyrt

Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min
30 min(sale av etter timen, børste og slippe ut)
Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, og sale de av, og børste.
Alle skritter hestene rundt huset, slik vi startet. Så skritter vi til stallen, går av dem, og hestene settes på plass. De sales av og børstes.
Hestene skal skrittes ned som en avslutning på økten, dette er enda mer viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. Så går alle av hestene og setter de tilbake, dette er noe som må gjøres.


Vi saler av hestene og børster dem, dette skal elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er.
Oppgavestyrt

1 kommentar:

  1. Elvene klarer nå å ri alene i trav lettridning. Det må terpes litt mer på å klare å ha tyngdepunktet i foten rett ned, og ikke frem mot hesten. Noen av hestene tuller litt fordi de vil følge etterhverandre, derfor må jeg tenke over hvilke hester jeg setter til å ris først i rekken. Neste gang er elevene klare for å få en ny utfordring med å prøve gallopp.

    SvarSlett