Aktive Lokalsamfunn

onsdag 25. november 2015

Komnes Gård

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 26.11.2015

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal prøve galopp, og få hestene i galopp selv.
Kunnskapsmål-Elevene ha kunnskap om hvordan hestenes gangart galopp kjennes ut.  
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barnTID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
15 min


(Spesiell del)

10 min


Hestene gjøres klare og sales på(starter litt før timen med dette) Alle tar på hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle leie hestene til ridehallen og sette seg på.Skritte i hallen på firkantsport, gjennom slalåmer gjøre overganger fra skritt til holdt, og omvendt.
Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De leier hesten til ridehallen, og stiller seg opp på midtlinja. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten.

Når alle er på hestene skritter de rundt i firkantsport, rundt kjegler som jeg har satt opp. Vi starter rolig fordi hestene må varmes opp, og elevene starter med å gjøre enkle ting de klarer.

Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle. Alle leier hestene til ridehallen fordi det er glatt og mørkt. De stiller opp på midtlinja, slik at jeg har oversikt.


Hestene må varmes opp, og rytterne får repetert ting de har blitt gode på, dermed starter ridetimen med noe alle mestrer.
Bruker ikke hele banen, for det er lurt å ha alle mest mulig samla, slik at jeg har full kontroll. Alle skal øve på å styre, stoppe og ri frem på denne måten.OppgavestyrtOppgavestyrtHoveddel:


15 min10 min
Ri i trav, og øve på lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav


Lærer de å ri på storvolte. Prøve litt galopp.
Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne, uten leier i trav. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang

Lærer de hva en storvolte er, og ber de ri på den. Skritter litt, forbereder de på å prøve galopp, forklarer hvordan de får hestene i galopp.
De rir litt galopp, ikke lenge, så traver de litt igjen, gjentar dette noen flere ganger
Slalåmen er for at rytterne skal klare å styre hestene helt selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav Dette foregår uten leier.

Vi rir ikke lenge i galopp, fordi denne bevegelsen kan være uvandt, og gjør at de kommer ubalanse, derfor kan noen synes det er litt skummelt. Men dette er starten på å lære en ny gangart, galopp på hesten, noe som er utfordrende, lærerikt og gøy. De rir på storvolte for at jeg skal få mest mulig kontroll over gruppen.


Oppgavestyrt
Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min


30 min (sale av etter timen, børste og slippe ut)


Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, sale de av, og børste.


Alle skritter hestene rundt i ridehuset, lange tøyler slik vi startet. Så stiller alle opp på midtlinja, og går av hestene, tar opp stigbøylene. De leies opp til stallen, og settes på plass. De sales av og børstes.

Vi saler av hestene og børster dem som ikke skal brukes mer, dette kan elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er. De syntes også ofte at dette er gøy.


Hestene skal skrittes ned som en avslutning på økten, dette er viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. De stiller opp på midtlinja, for det er mest oversiktlig, og skaper ikke farlige situasjoner med hester bak hverandre (de kan sparke). Stigbøylene må tas opp, så de ikke slenger i sidene på hesten, eller i deg selv når du skal bære den etterpå-
Så må hestene tilbake på plass.

Oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. Timen gikk bra, frem til vi skulle prøve gallopp. elvene klarte ikke denne utfordringen helt enda, da ingen klarte å få hestene i gallopp foran. og noen var veldig nervøse. Dermed ser jeg at vi må øve på å ri alene, og ikke på rekke neste gang. I tillegg skal vi øve på å sitte ned i trav. og øke og minske farten i trav. Jeg føler det er lurest å øve på dette før vi prøver gallopp igjen, og håper elevene er mer klare for galopp da.
    Neste torsdag er den siste gangen, og det er lurt at elevene får en god følelse for vi slutter av til jul, for da blir det en måndes pause før vi starter opp igjen.

    SvarSlett
  2. Elevene mestrer fint trav gjennom slalåmer nå, og over bommer, dette går veldig fint. De viser her at du fint klarer å styre, men det er fortsatt litt svake i sjenkel. Vi må derfor jobbe med at de bruker mer sjenkel, og klarer å få hesten fremover, uten at den følger etter de foran på rekka.

    SvarSlett