Aktive Lokalsamfunn

søndag 1. november 2015

Ny økt!

Treningsledelse
Ungdomsløftet
Mottak og vendinger

Navn: Fredrik, Eirik, Magnus, Nikolai, Pål, Knut Håvard og Halvor
Dato: søndag, 01.11.2015
Sted/tid: idrettsparken 17:30
Målgruppe: 11-12 åringer.
Teknikkskolen økt nr: 3
 Dette er en gruppe med varierende nivå og motivasjon. Vi får en ukjent gruppe så det er viktig og bli kjent og skape trygghet.

Mål: Øke spillernes basisferdigheter innenfor tema mottak og vendinger.  Ferdighetsmål: Elevenes basisferdigheter innenfor pasning skal forbedres (øye–fot koordinasjon). Eleven skal også klare å tilrettelegge ballen etter de mottar en pasning, og kunne vende så fort som mulig.

Kunnskapsmål: spillerne skal forstå viktigheten av gode vendinger og tilrettelegging.
   
Holdningsmål: spillerne skal ha det gøy under økta og føle at de mestrer øvelsene. Det er også viktig at vi blir kjent med gruppen og skaper trygghet for alle.


Hva
Innhold
Tid
Metode
Hvorfor

Opprop  
Opprop og inndeling av grupper. De skal også få generell informasjon om teknikkskolen og dens tema.

10 min


For å få oversikt over hvem som møter opp og gi informasjon til spillerne.G-del


OPPVARMING
-          Spesiell del

Utstyr:
Baller/kjegler
Spillerne løper på en rekke over banen. De skal gjøre øvelser på instruktørens kommando. Instruktørene skal løpe andre veien for å vise øvelsene.    
-          Rolig jogg
-          Høye kneløft
-          Sparke bak
-          Sidelengs jobbing
-          Lyske
-          Zamba
-          Stigningsløp1000 touch
Spillerne har en ball hver og løper inne på et avgrenset område. Instruktøren viser øvelser for spillerne, som skal utføre disse uten å krasje. Øvelser:
-          føring høyre bein
-          føring venstre bein
-          mellom beina
-          valgfrie finter/vendinger
-          messitouch15 min hele oppvarmingen.


 

Vise-Forklare-metoden
Tre viktigste grunner til oppvarming:
Øke prestasjonen

Hindre skader

Øke prestasjonsevnen (fysisk og psykisk)

Den generelle oppvarmingen setter også i gang en rekke indre prosesser som: -Kroppstemperaturen øker
-blod og vevsvæske flytte lettere
-musklene letere tilgang til oksygen
- muskler/ledd blir mere tøyelige
  - regulering av spenningsnivået

Skal forberede kroppen til hoveddelen. Bruk av ball siden dette er i hoveddelen.
Elevene gjennomfører øvelser så de blir kjent med ballen å forbedre deres basisteknikk.
UTTØYNING
Uttøying for bein:
Legg:
Setemuskelen:

Hoftebøyer:
Framside lår:
Bakside lår:
Holdetid: 15-20 sek

Følg meg (Apemetoden)
Denne delen av oppvarmingen skal forhindre skader og opprettholder din bevegelighet.
Den forbereder også musklene på kraftige strekninger som oppstår ved hoveddelen. 
HOVEDDEL:
Totalt 45 min

Fokus på mottak og vendinger

Idealbilde vises på gruppene når øvelsene forklares.

Pasninger i 3er grupper:

Går sammen 3 og 3. De stiller seg opp ovenfor hverandre med en i midten. De to på sidene spiller pasninger til den i midten som skal vende opp så fort som mulig å spille ballen videre. De to på sidene skal fokusere på gode mottak som gjør at de kan tilrettelegge for gode pasninger. Alle har ulike måter å vende på, men vi vil helst at de skal vend med den «lengste» foten og skjerme ball. De på sidene tar imot med innsiden.

Pasninger i firkant, fokus på mottak og vending
Spillerne stiller seg opp på hver sin kjegle ved hjørnene av firkanten (to på starten). Pasningen går fra spiller 1 til spiller 2 som tar et retningsbestemt touch mot spiller 3, og spiller til den personen osv.

Kjører to versjoner: først bare mottak og touch rundt kjegla. Så en versjon der spiller 2 møter spiller 1 og vender på framsiden av kjegla og spiller videre  

Fokus på denne øvelsen er mottaket og vendingene. Dette er nødt til å sitte for at det skal bli flyt i øvelsen. Og det er det vi skal trene på.

Keepball med fokus på mottak og vendinger:
Deler gruppa i to, og de spiller mot hverandre. Vi prøver å få frem situasjoner der de må vende av press eller vende og spille ballen tilbake der den kom fra. En enkel effektiv og kamp lik øvelse.
Spill:
Spill med to lag. Her skal det være fokus på vendinger og mottak som vi har hatt i de andre øvelsene.
Banen blir satt ut i fra antall deltakere, og vi spiller på 2 mål. Om Halvor vil ha keepere i mål gjør vi det, ellers så spiller vi på små/kjeglemål.

Fokus under spillet er å få mange gode mottak og vendinger som kan være med på å skape målsjanser.


  


15 min
15 min15 min
20 min
Vise-forklare metoden


Gir også mange tilbakemeldinger underveis i øvelsene.  En vending og mottaksøvelse som krever konsentrasjon og fokus. En enkel øvelse som gir god effekt og alle nivåer kan tilpasses.

Øvelsene går på både mottak og vendinger.


Teknikktrening skal hjelpe spilleren med å automatisere øvelser inn i spill. Dette skjer med mange repetisjoner
Her er det største fokuset og tilrettelegge ballen i forhold til medspiller som skal få ballen.  En god tilrettelegging skaper en god pasning er det noe som heter. Og det vil vi se i denne øvelsen
Spill med fokus på målet. Her skal vi instruktører bare konsentrere oss om mottakene og vendingene.

Grunnen til spille på 2 mål nå er at det skaper trangere situasjoner foran målene og dette setter derfor større krav til spillerne med tanke på gode mottak og vendinger.
AVSLUTNING
Uttøyning

Øvelser:
Bakside legg
Setemuskelen:
Bakside lår:

Framside lår:
Hoftebøyer:
Innside lår:
Holdetid er 20-30 sek per uttøyingsøvelse.

5 min
Følg meg (Apemetoden)
Tøye musklene som var sentrale og i bruk under økta. Dette skal opprettholde elevenes bevegelighet.   

Oppsummering
Oppsummering av økta. Gi viktig informasjon og rose spillerne. 
10 min
Plenum
Oppsummere og gjenta viktige punkter og mål fra starten av timen og gi ros.

10 kommentarer:

 1. Veldig gode øvelser. Gleder megvtil lese refleksjonene deres. Ønsker meg at dere i kommentarfeltet sier noe om hvem som har ansvar for hvilken øvelse.

  SvarSlett
 2. Økta fungerte veldig bra! Jentene var veldig fornøyde, og man kunne uten tvil se at de hadde utviklet seg i løpet av økta. jeg har ikke så mye å si på økta egt, men jentene syntes det ble litt kort tid på hver øvelse. dette er kanskje noe vi må vurdere til neste gang, men samtidig er det jo en hoveddel som er delt opp i 3 som i utgangspunktet skal være planen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra. Blir spennende å se neste gang år dere endrer litt.

   Slett
 3. Økta fungerte veldig bra! Jentene var veldig fornøyde, og man kunne uten tvil se at de hadde utviklet seg i løpet av økta. jeg har ikke så mye å si på økta egt, men jentene syntes det ble litt kort tid på hver øvelse. dette er kanskje noe vi må vurdere til neste gang, men samtidig er det jo en hoveddel som er delt opp i 3 som i utgangspunktet skal være planen.

  SvarSlett
 4. Dette var en bra økt hvor gutta er flinke til å holde fokus. De fleste viser gode holdninger, og viser at de har lyst til å lære og trene. Utviklingen deres er rask, og man kan fort se fremgang fra før økta til etter. Ansvarsfordeling: Magnus tok opprop, jeg tok oppvarming, Magnus tok S-del oppvarming. Resten av økta gjorde vi sammen, hvor vi overlappet hverandre og supplementerte der det trengtes. På de første punktene hjelper vi også hverandre, og selvom Magnus tok S-del oppvarming, så var jeg også med og ga feedback til gutta, for eksempel.
  Alt i alt, en bra økt hvor fokus var bra gjennom de øvelsene vi hadde, spesielt 1000 touch øvelsen, og 3 på rekke øvelsen, hvor de skulle spille til en i midten, som vendte andre veien. Disse to øvelsene var det meget bra fokus på denne gangen, uten at jeg vil si at det var dårlig på de andre. Var generelt en god økt hvor gutta viser at de har lyst til å bli bedre i fotball.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra. Lag en tydelig arbeidsfordeling neste gang også. Fortsett med fokus på kvalitet.

   Slett
 5. Jeg og Fredrik ble enige om hvem som skulle gjøre hva før økta. Jeg tok generell del av oppvarming, mens Fredrik satt opp Spesiell del. Videre hadde vi resten av øvelsene sammen. Dette fungerte bra, fordi vi kunne gå rundt å gi tilbakemeldinger, og begge kunne se på alle. Bra fokus, og mye bra vendinger og mottak som var tema for økta. I spilldelen rulerte vi mellom tre lag. Laget som ikke spilte øvde på vendinger med den treneren som ikke hadde ansvar for spill. Dette rulerte vi godt på, og fikk til en bra treningsøkt.

  SvarSlett
  Svar
  1. God fordeling av oppgaver. Fortsett jobbing med fokus på kvalitet

   Slett
 6. Dette var en bra økt med god fokus under hele økta. Knut kjørte G-delen av oppvarmingen, mens jeg satte opp S-delen av oppvarmingen. Under S delen ga begge tilbakemeldinger og viste øvelser. i starten av økta var vi 14 stykker og knut var med en ene gruppa mens jeg ga tilbakemeldinger. neste øvelse delte vi i 3 firkanter og vi gikk og så på alle og ga tilbakemeldinger. var god fokus under denne øvelsen. neste øvelse var spill lik og vi så igjen vendinger og gode mottak. spilldelen gikk bra og mye av det vi hadde øvd på gikk i igjen under spillet. etter dette hadde vi uttøying i gruppene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra. Se om dere kan få til å skrive refleksjonen tidlig etter gjennomført økt.

   Slett