Aktive Lokalsamfunn

søndag 8. november 2015

Ny økt!


Treningsledelse
Ungdomsløftet
Mottak og vendinger

Navn: Fredrik, Eirik, Magnus, Nikolai, Pål, Knut Håvard og Halvor
Dato: søndag, 8.11.2015
Sted/tid: Idrettsparken 18:00
Målgruppe: 11-12 åringer.
Teknikkskolen økt nr: 4
 Dette er en gruppe med varierende nivå og motivasjon. Vi får en ukjent gruppe så det er viktig og bli kjent og skape trygghet.

Mål: Øke spillernes basisferdigheter innenfor tema mottak og vendinger.  

Ferdighetsmål: Elevenes basisferdigheter innenfor pasning skal forbedres (øye–fot koordinasjon). Eleven skal også klare å tilrettelegge ballen etter de mottar en pasning, og kunne vende så fort som mulig.

Kunnskapsmål: spillerne skal forstå viktigheten av gode vendinger og tilrettelegging.
   
Holdningsmål: spillerne skal ha det gøy under økta og føle at de mestrer øvelsene. Det er også viktig at vi blir kjent med gruppen og skaper trygghet for alle.Hva
Innhold
Tid
Metode
Hvorfor

Opprop  
Opprop og inndeling av grupper. De skal også få generell informasjon om teknikkskolen og dens tema.
10 min

For å få oversikt over hvem som møter opp og gi informasjon til spillerne.

G-delOPPVARMING
-          Spesiell del

Utstyr:
Baller/kjegler
Spillerne løper på en rekke over banen. De skal gjøre øvelser på instruktørens kommando. Instruktørene skal løpe andre veien for å vise øvelsene. 

-           Rolig jogg
-          Høye kneløft
-          Sparke bak
-          Sidelengs jobbing
-          Lyske
-          Zamba
-          Stigningsløp


1000 touch
Spillerne har en ball hver og løper inne på et avgrenset område. Instruktøren viser øvelser for spillerne, som skal utføre disse uten å krasje. Variasjon:
-          føring høyre bein
-          føring venstre bein
-          mellom beina
-          valgfrie finter/vendinger
-          messitouch


15 min hele oppvarmingen.


 

Vise-Forklare-metoden
Tre viktigste grunner til oppvarming:
Øke prestasjonen

Hindre skader

Øke prestasjonsevnen (fysisk og psykisk)

Den generelle oppvarmingen setter også i gang en rekke indre prosesser som: -Kroppstemperaturen øker
-blod og vevsvæske flytte lettere
-musklene letere tilgang til oksygen
- muskler/ledd blir mere tøyelige
  - regulering av spenningsnivået
Skal forberede kroppen til hoveddelen. Bruk av ball siden dette er i hoveddelen.
Elevene gjennomfører øvelser så de blir kjent med ballen å forbedre deres basisteknikk.
UTTØYNING
Uttøying for bein:
Legg:
Setemuskelen:

Hoftebøyer:
Framside lår:
Bakside lår:
Holdetid: 15-20 sek

Følg meg (Apemetoden)
Denne delen av oppvarmingen skal forhindre skader og opprettholder din bevegelighet.
Den forbereder også musklene på kraftige strekninger som oppstår ved hoveddelen.
HOVEDDEL:
Totalt 45 min

Fokus på mottak og vendinger

Idealbilde vises på gruppene når øvelsene forklares.
Pasninger i 3er grupper:

Går sammen 3 og 3. De stiller seg opp ovenfor hverandre med en i midten. De to på sidene spiller pasninger til den i midten som skal vende opp så fort som mulig å spille ballen videre. De to på sidene skal fokusere på gode mottak som gjør at de kan tilrettelegge for gode pasninger. Alle har ulike måter å vende på, men vi vil helst at de skal vend med den «lengste» foten og skjerme ball. De på sidene tar imot med innsiden.

Pasninger i firkant, fokus på mottak og vending:

Spillerne stiller seg opp på hver sin kjegle ved hjørnene av firkanten (to på starten). Pasningen går fra spiller 1 til spiller 2 som tar et retningsbestemt touch mot spiller 3, og spiller til den personen osv.

Kjører to versjoner: først bare mottak og touch rundt kjegla. Så en versjon der spiller 2 møter spiller 1 og vender på framsiden av kjegla og spiller videre  

Fokus på denne øvelsen er mottaket og vendingene. Dette er nødt til å sitte for at det skal bli flyt i øvelsen. Og det er det vi skal trene på.

Trening på ulike vendinger på hverandre:

Spillerne stiller seg opp på to rekker med ca. 15 meters avstand.
Spiller B og C fører ballen mot hverandre, like før de møtes vender de med ballen og slår pasning tilbake til spiller A og B
- fokus på en vending om gangen

Variasjon:
- tempo
- ulike vendinger (såle, utside & Cruyff)


Spill:
Spill med to lag. Her skal det være fokus på vendinger og mottak som vi har hatt i de andre øvelsene.
Banen blir satt ut i fra antall deltakere, og vi spiller på 2 mål. Om Halvor vil ha keepere i mål gjør vi det, ellers så spiller vi på små/kjeglemål.

Fokus under spillet er å få mange gode mottak og vendinger som kan være med på å skape målsjanser.


                

15 min15 min


15 min

20 min
Vise-forklare metoden


Gir også mange tilbakemeldinger underveis i øvelsene. 


En vending og mottaksøvelse som krever konsentrasjon og fokus. En enkel øvelse som gir god effekt og alle nivåer kan tilpasses.

Øvelsene går på både mottak og vendinger.
Teknikktrening skal hjelpe spilleren med å automatisere øvelser inn i spill. Dette skjer med mange repetisjoner
 Her er det største fokuset og tilrettelegge ballen i forhold til medspiller som skal få ballen. En god tilrettelegging skaper en god pasning er det noe som heter. Og det vil vi se i denne øvelsen.Denne øvelsen er fin fordi den inneholder kampelementer. Ved at man utfører vendingene på hverandre, blir det litt mer utfordrende, samtidig blir det viktig å ta opp blikket, slik at ballen ikke treffer ballen til den som fører i motsatt retning.  


Spill med fokus på målet. Her skal vi instruktører bare konsentrere oss om mottakene og vendingene.

Grunnen til spille på 2 mål nå er at det skaper trangere situasjoner foran målene og dette setter derfor større krav til spillerne med tanke på gode mottak og vendinger.
 
AVSLUTNING
Uttøyning

Øvelser:
Bakside legg
Setemuskelen:
Bakside lår:

Framside lår:
Hoftebøyer:
Innside lår:
Holdetid er 20-30 sek per uttøyingsøvelse.
5 min
Følg meg (Apemetoden)
Tøye musklene som var sentrale og i bruk under økta. Dette skal opprettholde elevenes bevegelighet.

Oppsummering
Oppsummering av økta. Gi viktig informasjon og rose spillerne.
10 min
Plenum
Oppsummere og gjenta viktige punkter og mål fra starten av timen og gi ros.

9 kommentarer:

 1. etter opprop kjørte jeg G-delen av oppvarmingen, mens Knut satt opp S-delen. under S-delen av oppvarmingen var begge med og viste øvelser og motiverte spillerne. etter s delen hadde vi felles uttøying i gruppen. vi var 12 spillere denne dagen og antallet var perfekt. under den første øvelsen viste jeg og Knut øvelsen og kommenterte når spillerne gjennomførte. neste øvelse delte vi gruppa i to og hadde ansvar for en gruppe hver. denne øvelsen gikk veldig bra og så framgang fra første økta med denne øvelsen. neste øvelse hadde vi fokus på tempo ut fra vendingen. dette gikk bra. spilldelen gikk veldig bra og vi så igjen flere av elementene vi hadde hatt fokus på under del-øvelsene. banestørrelsen var også bra underspilldelen. spillerne hadde dårlig tid, men klarte fortsatt og få til gode spill sekvenser. vi hadde felles uttøying med de andre gruppene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Fortsett å være konkret i feedback til spillerne. Bra at dere ser banestørrelsene og treffer der.

   Slett
 2. Vi bestemte oss før økta for hvem som skulle gjøre hva, noe som fungerte perfekt. To av øvelsene var samme som sist, og vi så god progresjon i de øvelsene. Vi kjørte den første deløvelsen sammen, der vi gikk rundt og kommenterte på feil og hva som var bra. Neste øvelse hadde vi hver vår gruppe. I spilldelen var det utrolig bra nivå. Gutta var motiverte og fokuserte, og det endte med at det er den beste spill-økta vi har hatt. Vi så igjen mange av vendingene de hadde øvd på, så det var morro.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott at dere ser fremgang. Hvordan gi feedback når spillerne utfører ønskede momenter?

   Slett
 3. Dette var den beste økta jeg og Magnus har hatt med gutta våre til nå. Fokuset var meget bra, og gutta viste for alvor at de hadde lyst til å lære og bli bedre i fotball.
  Vi tok opprop, før jeg kjørte G-delen av oppvarminga. Etter dette samla Magnus gutta, og sa hva vi skulle gjøre i S-delen. Begge var med og ga feedback og motiverte gutta under denne delen. Dette gjaldt også for de andre øvelsene, hvor begge er med hele tiden og retter litt på gutta når de gjør øvelsen litt feil, og motiverer de underveis. 14 spillere var antallet vi var i dag, og det var ett fint antall å kjøre valgte øvelser med. 1000-touch øvelsen var det godt fokus på denne gangen og, men vil særlig trekke frem firkant-øvelsen i dag, som det var meget godt fokus på, og hvor gutta virkelig viste at de var flinke fotballspillere. På firkant-øvelsen delte jeg og Magnus gruppa i to og instruerte en firkant hver. På 3-på-rekke øvelsen med en i midten, måtte jeg steppe inn som en 3.mann pga at vi var for få folk, imens Magnus gikk rundt og ga feedback. Jeg kikket også opp underveis i økta og ga tilbakemeldinger til gutta. På den nye øvelsen denne økta, hvor man skulle føre opp til hverandre for så å vende, var det godt fokus. Det virket som gutta syntes dette var en morsom øvelse hvor de fikk utfordret seg selv. Generelt for denne økta var det veldig godt fokus, og gutta var veldig flinke. En av de beste øktene vi har hatt til nå med gutta. I spill-delen til slutt kjørte vi en litt større bane enn vanlig, for å få frem mottak og vendinger enda mer. Dette gikk fint, og det så ut som gutta hadde det gøy. Vi avsluttet økta med felles tøying med de andre gruppene. En god økt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott. Da fikk dere frem de momentene dere var ute etter. Sett fokus på læringsmomentene i hver øvelse.

   Slett
 4. Meget god plan. Se kommentarene fra FB gruppa:

  Oppvarming - Flott, Hvordan kan dere skape konsentrasjon og fokus på øvelsen 1000 touch? Så forrige gang at flere ble slitt sløve..

  Hoveddel: Øvelse pasning 3'er: Hvilke 1-2 punkter er viktig for den i midten? Hvilke 1-2 punkter er viktig for de på sidene? Ønsker 2-3 stikkord som er markert i fet skrift. Dette er det dere skal gi feedback på.

  Spill: Flott! Hvordan vil dere sette fokus på tema i løpet av spillet?

  SvarSlett
 5. Vi tok først opprop, var bare 7 jenter denne økta. Jeg kjørte G-delen av oppvarminga, mens Eirik satte opp S-delen. Under S-delen fikk spillerne vise øvelsene, da de insisterte på dette. Mens spillerne utførte de ulike øvelsene gikk begge å motiverte og veileda spillerne. Vi kjørte deretter en kjapp felles uttøying. Vi var som sagt bare 7 spillere denne økta, så på 3er øvelsen ble jeg og Eirik med, vi så klar framgang fra forrige økt, og det virka som enkelte av spillerne hadde jobba med øvelsen på fritiden. Ettersom vi var med på denne øvelsen, ble det vanskelig å gå rundt å veilede, men vi løste det med å motivere fra der vi stod, vi fikk med oss spillernes gjennomføring av øvelsen, og sto ikke lengre unna enn at vi kunne gi skryt fra der vi stod. På firkant øvelsen hadde vi bare en firkant, det ble da to spillere på tre av kjeglene. Dette fungerte veldig bra, og vi var nøye med at ingen skulle stå stille, selvom det ikke var dem sin tur. Samme som forrige øvelse, så var det framgang, mye større flyt i øvelsen, og det virka som de hadde det gøy. Vi valgte å bare ha to rekker på siste øvelse, ettersom vi var så få, denne øvelsen gikk også veldig bra, og de var flinke med å løfte blikket. Spilldelen ble jeg med å spille, ettersom det var oddetall. Vi gikk sammen med keepergruppa, noe som funka veldig bra, da keeperne ville ha skudd, og spillerne ønska å spille på store mål. Banen var passe stor, det ble litt trangt mente ett par av spillerne, men vi var fornøyde med spillet vi så. Avslutta økta med felles tøying på midten.

  SvarSlett
 6. egt litt vanskelig å si noe mer enn det pål sa, men jeg er veldig fornøyd med gjennomføringa av økta. jentene var fokuserte og de var ivrige på å lære. det var rett og slett en god økt.

  SvarSlett