Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 3. mars 2020

Skitrening uke 10


Navn: Mari Tveiten Vatnebryn
Hovedmål: Ulike leiker og øvelser som påvirker balansen
Ferdighetsmål: Forbedre balansen på ski
Holdningsmål: Ha det gøy sammen, være gode kamerater, og hjelpe hverandre til å bli bedre på ski. Gjøre det gøy for barna, slik at de vil fortsette å være med, og at enda flere også blir med.
Kunnskapsmål: Lære hvordan man best mulig kan holde balansen på ski (kne over tå, komme godt over på skien)
Dato: 05.03.2020
Utstyr:  Tennisballer, kjegler, 1 vest.
Sted: Stevningsmogen


Tid
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
2 min
Innledning
Hilse på alle, og fortelle hva vi skal denne økta
Slik at alle er forberedt på hva vi skal denne økta. Skaper trygghet.
Fortelle metoden
10 min 10 min 10 min
Oppvarming
G-del


Oppvarming S-delStiv heks i slak bakke
Rolig skigåing (en kort oppvarmingsrunde i lysløypa, for å bli vant med skia igjen.)

Del gruppen inn i to lag. Lag en bane på ca. 20-30 meter med streker i hver kort del. Lagene skal stille seg i hver sin ende av banen, bak hver sin strek.
I midten legges en stor haug med gjenstander. Det kan være klesklyper, votter, baller, erteposer, kvister e.l. -bruk det dere har tilgjengelig.
Det er om å gjøre for laget å samle opp flest ”nøtter” i løpet av en viss tid, f.eks. 2 min, eller til haugen er tom. Det er kun lov å ta med èn nøtt av gangen. Nøttene man tar med seg skal legges bak startlinjen på egen banehalvdel. Når tiden er ute teller en opp gjenstander. Laget som har flest nøtter har vunnet.

Avgrens et område. En deltaker «har den». (Vi har tidligere hatt stiv heks som en oppvarmingslek, og dette har fungert bra, derfor velger jeg å ha leken i en slak bakke slik at det blir litt mer utfordrende.)
De som blir tatt må stille seg i frysposisjon med beina fra hverandre. De deltakerne som ikke er blitt tatt kan befri de andre ved å krype mellom beina deres. De som holder på å befri noen kan selv ikke bli tatt.
Variasjon:
 • Ski på et bein
Øke kroppstemperaturen, slik at blodgjennomstrømningen blir bedre, og oksygen og næringsstoffer flyter transporteres raskere ut til muskulaturen.

Gjøre musklene mer smidige og klare til å jobbe, og dermed forebygge skader.

Gjøre muskelarbeidet mer koordinert og samstemt.
Øke motivasjonen og prestasjonsevnen hos elevene.

I nøttesamleren utfordres de grunnleggende skiferdighetene, her gjelder det å få fart på skia! Dette er også en morsom leik, hvor barna lærer at det går an å ha morsomme leiker på ski! (som var et av målene med økta.)

Følg meg - apemetoden


Vise og forklare metoden


Vise og forklare metoden


25 min
15min

10 min
Hoveddel
Øvelser i bakken

rødt og grønt lys
To og to øvelser:
 • Kjøre sammen (holde stavene til hverandre
 • Kjøre slalom
 • Stå på en ski
 • Kaste ball til hverandre


Etter at alle parene har prøvd øvelsene over, går vi sammen og lager en lengre og lengre rekke.

Øvelser som utføres alene:
Assosiasjonsoppgaver, barna skal etterligne en ting. Øvelsen foregår i slag nedoverbakke.
kjør som en tiger (vær aggressiv)
- kjør som en fugl (vær lett)
- kjør som et fly (tyngdeoverføring)
- kjør motorsykkel (len deg innover i svingene)
- kjør som en bjørn (vær tung, mye trykk på skiene)
- kjør som en kunstløper (utfordre balansen)
- beveg deg som en ballettdanser (høyt tyngdepunkt)
- beveg deg som en bjørn (lavt tyngdepunkt)
- beveg deg som en kenguru (frem-bak balanse)

-------------------------------------
Alle stiller opp på linje på enden av gymsalen/feltet. På motsatt side stiller en person som er ”rødt lys”. Det ”røde lyset” snur ryggen til forsamlingen, og de beveger seg fremover mot vedkommende. Når personen som er ”rødt lys” ønsker det, teller han høyt 1-2-3, sier ”Rødt lys” og snur seg. Da må ingen være i bevegelse. De som er i bevegelse må returnere til startlinja. Den som kommer først frem til personen som er ”rødt lys”, overtar denne rollen i neste runde.
Variasjon:
 • Gå på en ski
 • Gå baklengs
 • Uten staver
Disse øvelsene er gode balanseøvelser på ski, og de utfordrer også de generelle skiferdighetene. På disse øvelsene må man både kunne samarbeide og jobbe alene.
Leiken utfordrer grunnleggende skiferdigheter og reaksjonsevnen. Jeg har satt opp ulike variasjoner som vi kan gjøre. Disse går ut på at man må holde balansen på ski, slik at vi utfordrer balansen som var målet med økta. Det er også en morsom leik, slik at barna syntes treninga blir morsom og variert.Vise og forklare.
Lurt at vi viser hvordan øvelsene gjøres først. 
Vise og forklare metoden
5 min
Avslutning
 • En kort runde i lysløypa.
 • Kort oppsummering av økta:
  • Hva syntes de var gøy?
  • Hva var ikke så gøy?
  • Noen forslag til hva de vil gjøre neste gang?
 
Spenningsnivået blir regulert etter aktiviteten. 
Ved å snakke med barna øker vi samholdet i gruppen og lærer å kjenne dem bedre. Vi får et bedre forhold og de blir tryggere. Samtalen hjelper også til videre planlegging og det er gøy for barna å kunne være med å bestemme litt.
Skigåing : Følg meg - apemetoden

Forteller, alle står i en halvsirkel.
   
Jeg velger å stille disse spørsmålene slik at jeg vet hva barna synes er gøy, og at de forhåpentlig vis vil fortsette å være med (som var et av målene med økta)

1 kommentar:

 1. Gjennomføringen av økt gikk bra, men ikke helt som planlagt. Denne gangen kom det bare to barn på treninga, og vi kunne derfor ikke gjennomføre alle lekene som sto på planen. Derfor valgte jeg å bytte ut leikene med individuell oppvarming, før vi startet med en kort stafett til oppvarminga. Her hadde jeg tenkt ut ulike alternativer på forhånd, slik at jeg hadde en liten plan på hva vi skulle gjøre hvis det kom få på trening. Ellers fulgte jeg resten av planen med indivuelle øvelser i nedoverbakke. Dette gikk veldig bra, og barna syntes det var morsomme øvelser.

  SvarSlett