Aktive Lokalsamfunn

mandag 3. desember 2018Navn: Julie Dahl Rust                                                                    
Dato: 03.12.18
Sted: Skavanger SFO
Tid: 14.00-15.00
Varighet: ca 1 time
Utsyr: avis, ball

Målgruppe: 3. klasse
Min målgruppe er 3.klasse på Skavanger skolen. I dette alderstrinnet er elevene i alderen 7 og 8 år. Da er det viktig med trening på de allsidige og grunnleggende bevegelsene, og dette programmet er egnet for elevene i 3.klasse. 

Hovedmål: Forbedre elevenes koordinasjon.
Ferdighetsmål: Forbedre elevenes reaksjon, ved hjelp av motiverende og effektive leker. Elevene skal mestre programmet godt.
Kunnskapsmål: Elevene skal forstå hvorfor og hvordan man trener koordinasjonen gjennom lekene. 
Holdningsmål: Med dette programmet skal elevene trene koordinasjon på en effektiv og motiverende måte. Elevene skal ha en positiv opplevelse med økta.ØKTPLAN 
Tid
Hva
Hvordan 
Hvorfor 
Metode
5 min
INNLEDNING

- Samle alle
- gjennomgang av aktivitetene.
-navnerunde


-Samle alle i en sirkel i midten av gymsalen


Jeg gjør dette for å få mer kontroll på barna, og for å informere dem om hva vi skal ha. Slik vet både jeg og barna hva vi skal forholde oss til. Navnerunden er også et hjelpemiddel for å bli bedre kjent med barna.
10 minGENERELL DEL 


Streksisten

     


      


-          sisten hvor alle må gå på sprekkene i mattene. En person har den, og skal ta de andre. Den som blir tatt må gå ut og ta 5 froskehopp før den blir med på leken igjen. Bytter den som har den ofte.


I den generelle delen har jeg valgt å ha streksisten, fordi denne leken øker motivasjon og skjerper barnas konsentrasjon til resten av økta.

Oppvarmingen hjelper med å omstille kroppen fra hvile til arbeid, og fungerer skadeforebyggende.
Følg-meg- metoden
Vise og forklare
10 min
SPESIELL DEL


Rødt og grønt lys-          en er «lyset». Den ene står på den ene siden av hallen mens vi andre står på andre siden. «Lyset» snur seg om sier «rødt og grønt lys». Vi andre skal bevege oss nærmere «lyset» når det snur seg. Når «lyset» snur seg tilbake igjen er det om å gjøre å stå stille sånn at «lyset» ikke ser at du beveger deg. Om du beveger deg må du starte på nytt. Den som når «lyset» uten at «lyset» ser at du beveger deg, er «lys» neste runde. Legger også inn forskjellige oppgaver som går på balansen, f.eks. hoppe på ett bein, skøytegåing osv.Rødt og grønt lys får barna motiverte og engasjerte til hoveddelen, ettersom det er alle mot alle. Barnas konkurranseinstinkt blir skrudd mer på.
I tillegg skjerper denne lekne reaksjonen, ettersom det er et mål å forbedre reaksjonsevnen i hoveddelen.
Vise og forklare
30 min
HOVEDDEL 

 Nisse og troll

AvislekenGRIS

.
-       alle står rundt i rommet og jeg står foran dem. Jeg sier enten nisse eller troll, hvis jeg sier troll skal de stå oppreist og hvis jeg sier nisse skal de bøye seg ned. Her er det om å gjøre å reagere raskest. Hvis man tar feil, eller bruker lang tid må man sette seg ned. Den som står igjen til slutt vinner.

-       Alle barna sitter i en ring mens en begynner i midten av ringen. En person begynner å si et navn. Den i midten skal slå barnet som navnet er sagt til på kneet med en avis, før barnet som navnet er sagt til sier et nytt navn. Hvis den i midten klarer det er det den som ble sagt navnet til som skal inn i midten. Hvis ikke fortsetter personen å ha den til den klarer det.

-       Deltakerne stiller seg i ring, og kaster ballen mellom seg. Man kan kaste ballen til hvem man vil. Det er også lov å lure de andre litt, slik at overraskelsen over å får ballen gjør sitt til at de mister den. Den av spillerne som mister ballen, får tildelt en bokstav. Første bokstav er G, deretter følger R, så en I og til slutt en S. Etter hvert som spillerne får GRIS, må de gå sette seg ned der de sto. Da er de ute av spillet.  Den som står igjen til slutt, uten å ha fått GRIS, er vinner.
Alternativ: Man kan på forhånd bestemme at ballen skal tas imot med venstre hånd, at man skal nikke ballen til hverandre eller at spillerne må snurre rundt, før de tar imot ballen.

Koordinasjonen er evnen til å samordne bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Denne egenskapen består av blant annet balanse, rytme, reaksjon og øye-Hånd og øye-fot koordinasjon. Dette er egenskaper som er gunstig for alle unger å ha et grunnleggende nivå av, og derfor har jeg valgt å fokusere på reaksjon denne økta.

Alle disse lekene går på koordinasjonen, hovedsakelig reaksjon, som er egenskapene jeg skal fokusere på. Nisse og troll gjør at de må fokusere, ellers er de ute av leken, dette gjør avisleken også. Hvis man ikke klarer å si et navn før man blir slått må man selv inn i midten. Gris gjør også at elevene må fokusere.

Disse øvelsene er basert på at ungene skal ha en morsom opplevelse med leik og idrett.
Vise og forklare
5
min
AVSLUTNING 

-Snakker sammen om hvordan økten har vært. Eventuelt spørre om hvilke leker de vil ha neste gang osv.


Samles i sirkel i midten av gymsalen.


Dette gjør jeg for å oppsummere hva barna tenker om økta, hva jeg kan gjøre bedre, og forslag til hva jeg kan ha neste gang.1 kommentar:

  1. jeg synes økta gikk bra. alle barna var delaktige og ikke neon spesielle problemer dukket opp under veis. barna likte særlig godt avisleken, så denne leken vil jeg benytte meg av senere også. jeg synes jeg gjorde en god jobb og ledet økta bra. jeg var flink til å forklare og å motivere barna. jeg kunne muligens jobbe litt med å bli mer "tilstede" i økta, og ikke se så mye på notatark som det jeg gjør. jeg må jobbe med å bli komfortabel i lederrollen videre.

    SvarSlett