Aktive Lokalsamfunn

søndag 10. januar 2016

Ridekurs uke 2

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 14.01.2016

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal mestre tempovekslinger, og trav nedsittende.
Kunnskapsmål-Elevene skal ha kunnskap om hvordan man kan gjøre tempovekslinger i en gangart.
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barn

Momenter i fokus hele økta: Rytterne skal ha hælen ned, korte tøyler og være rette i ryggen.TID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
15 min
(Spesiell del)

5 min


Hestene gjøres klare og sales på(starter litt før timen med dette) Alle tar på hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle leie hestene til ridehallen og sette seg på.Skritte i hallen på firkantsport, gjennom slalåmer gjøre overganger fra skritt til holdt, og omvendt.
Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De leier hesten til ridehallen, og stiller seg opp på midtlinja. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten.
Når alle er på hestene skritter de rundt i firkantsport, rundt kjegler som jeg har satt opp. Vi starter rolig fordi hestene må varmes opp, og elevene starter med å gjøre enkle ting de klarer.

Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle. Alle leier hestene til ridehallen fordi det er glatt og mørkt. De stiller opp på midtlinja, slik at jeg har oversikt.

Hestene må varmes opp, og rytterne får repetert ting de har blitt gode på, dermed starter ridetimen med noe alle mestrer.
Bruker hele banen, og elvene får ikke ri på rekke. De skal øve på å ri uten noen foran, starter med dette fra starten av, så hestene ikke tror de får lov til å gå på rekke, Og begynner å tulle. Alle skal øve på å styre, stoppe og ri frem på denne måten.OppgavestyrtOppgavestyrtHoveddel:


10 min10 min10 min
Ri i trav lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav. Med skrittepauser.Ri på storvolte og øve på nedsittende trav. Med skrittepauser innimellom. Ha en slalåm på volta.
Fokus på tempovekslinger, og overganger. Øke tempo på langsidene, og bremse det ned på kortsidene.
Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang

Repeterer hva storvolte er. Repetere å sitte ned i trav, la de veksle mellom lettridning og nedsittende, etter beskjeder fra meg. Ha en slalåm for litt variasjon i tillegg.


Jeg gir dem beskjeder hvor de skal gjøre tempovekslinger fra rolig trav til fortere trav. Og overganger fra holdt-skritt- trav i ulik rekkefølge etter beskjed. Gir dem noen spesifikke bokstaver de skal gjøre overganger ved.
Slalåmen er for at rytterne skal klare å styre hestene helt selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav Dette foregår uten leier.Viktig å lære seg trav nedsittende. De skal øve på å klare å sitte nede på hesten, uten å humpe ned i ryggen på den. Dette kommer med trening, erfaring. Og at de lærer å sitte tungt (men følsomt) ned i salen. Nedsittende er viktig for å få og kontakt med hesten, når de etter hvert skal gjøre vanskeligere dressurøvelser.
Øver på tempovekslinger, som et moment før vi prøver galopp igjen. Dette er for at de skal få mer kontroll på gangartene til hestene, og at hestene skal adlyde rytterne. De må være bestemte og gi riktige signaler. De skal øve på å kunne få hestene fortere fremover, og korte ned takten (slik at ikke tempoet bare er tilfeldig).Oppgavestyrt


Oppgavestyrt


Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min


30 min (sale av etter timen, børste og slippe ut)


Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, sale de av, og børste.


Alle skritter hestene rundt i ridehuset, lange tøyler slik vi startet. Så stiller alle opp på midtlinja, og går av hestene, tar opp stigbøylene. De leies opp til stallen, og settes på plass. De sales av og børstes.

Vi saler av hestene og børster dem som ikke skal brukes mer, dette kan elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er. De syntes også ofte at dette er gøy.


Hestene skal skrittes ned på lange tøyler, som en avslutning på økten, dette er viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. De stiller opp på midtlinja, for det er mest oversiktlig, og skaper ikke farlige situasjoner med hester bak hverandre (de kan sparke). Stigbøylene må tas opp, så de ikke slenger i sidene på hesten, eller i deg selv når du skal bære den etterpå-
Så må hestene tilbake på plass.

Oppgavestyrt

1 kommentar:

  1. Det var veldig kaldt i dag, -15 grader. Noe som gjorde deler av gruppa vanskelig å jobbe med, fordi barna ble kalde. Det er vanskelig å gjøre noe med dette fordi når man rir, blir man kald på hendene og tærne, fordi man sitter på hesten, og beveger seg ikke så mye. I tillegg er det vanskelig å ha på masse klær, fordi da blir det ikke like enkelt å jobbe med hesten. Det ble dermed litt vanskelig å komme igang, men når vi kom igang gikk det bra. Jeg klarte å få alle elevene til å jobbe med hestene, og løse arbeidsoppgavene. Jeg fikk ikke jobbet så mye med tempovekslinger fordi vi brukte lang tid i starten på å skritte, og trave og gjøre det enkleste. Dette var fordi, noen på gruppa gruet seg litt og var litt redde, fordi det var så lenge siden de hadde ridd. Men jeg fikk alle til å fullføre hele økta, og ingen var redde på slutten. Så alt i alt gikk økta fint :)

    SvarSlett