Aktive Lokalsamfunn

torsdag 7. januar 2016

Øktplan uke 1 - økt nr. 10

Øktplan for KIF Jenter 12 United uke 1
Navn: Trine Eline Aas 
Dato: 08.01. 2016
Time: 16:00 til 17:30 
Målgruppe: Elever som er gamle 11-12 år gamle 
Klasse: 7.trinn 
Utstyr: Noen kjegler,  to bløte baller, matter og alle trenger en ball.
Sted: Tislegård gymsal


Elever på 11-12 år er i puberteten, men det er ulikt hvor utviklet dem er fysisk. Barn i denne alderen er også veldig ulike når det gjelder respons på kritikk, ros osv. De er også forskjellig når det gjelder læringsmåte og konsentrasjonsevne. Det er derfor viktig å tilrettelegge aktiviteten slik, at elevene opplever mestring og på denne måten får indre motivasjon. 
  
Grunnleggende ferdigheter og basistrening.
 Mål: Se fremgang på basistreningen altså styrkesirkelen. Øke spillernes basisferdigheter innenfor pasning og bevegelse.  

Ferdighetsmål: Forbedre jentenes grunnleggende ferdigheter innenfor pasning (øye-fotkoordinasjon) og bevegelse.
Kunnskapsmål: Spillerne skal forstå hvor viktig det er med gode pasninger og tilrettelegging.
Holdningsmål: Elevene skal oppleve fair play under økta. Elevene skal samarbeide godt. De skal ha det gøy og oppleve mestring.  De skal følge med på de tegnene jeg gir, og høre etter når jeg gir beskjeder.

  
Hva 
Innhold 
Tid 
Metode 
Hvorfor 
OPPVARMING 
-          Generell del 
Dansk stikkball: Bruker et begrenset området. Alle mot alle. Vi starter i rolig gåtempo og øker intensitet etter hvert. Dersom man blir skudd må man ta enten 5 push – ups, 5 sit-ups eller 5 spensthopp.
8 – 10 min 
Apemetoden/forklare-metoden 
-Lære seg øvelser og rutiner for å 
Unngå skader. 
- Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne 
- Øke motivasjon 
Da får de inn litt styrkeøvelser med tanke styrkesirkelen senere i økta.
  
OPPVARMING 
-          Spesiell del 
Føring av ball. Jentene har en ball hver. Jogger med ball i beina på tvers av hallen. Jeg viser de ulike øvelsene.
 Øvelser:
-          Føring innside
-          Føring utside
-          Bare høyrefoten
-          Bare venstre foten
-          Annenhver bein
-          Føring med finte
-          Føring med bein mellom beina
10 min  
  

  
Vise-Forklare-metoden 
For å få forberede kroppen mot hoveddelen. Bruker derfor ball. For å få inn de ulike øvelsene og bli tryggere på teknikken.
UTTØYNING 
Se beskrivelser på uttøyningsøvelsene under siste uttøyning 
3 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Uttøyning etter oppvarmingen forhindrer skader og holder bevegeligheten oppe. 
HOVEDDEL 
 
 
 
 
 
 
 
 
Øvelse 1: Styrkesirkel. Har ulike øvelser, hvor de skal jobbe 30 sek og pause 15 – 20 sek. Kjører cirka 3 serier. 2 min pause mellom seriene. 
Øvelse 1 – planken.
Øvelse 2 – sidehev.
Øvelse 3 – nordic hamstrings. Øvelse 4 – utfall.
Øvelse 5 – situps.
Øvelse 6 – spensthopp.
Øvelse 7 – pushups.
Se bilde under.
Øvelsene kan gjøres med ulik vanskelighetsgrad.

Øvelse 2:
Pasninger i par.
Fokus på stambeinet ved siden av ball og skal peke i der spilleren vil ha ballen. Stramme ankelen når pasningen slås og stå på tå når du skal motta ball. Kan sette inn kjegle, slik at de må bevege seg. Med ulike variasjoner:
-Pasninger høyere innside
-Pasninger venstre innside
-Pasning med motsatt fot i forhold til demping av ball
-Pasninger direkteØvelse 3:
Pasning og bevegelse i firkant.
Deler inn i ulike firkanter, så de helst har en kjegle hver. Så skal spiller nr.1 legge opp til nr.2. Nr.2 legger støtte til nr.1, og beveger seg rundt kjegla og får ballen igjen på med-løp.

Øvelse 2: Småspill. Deler hallen i 2 og deler i 4 lag. Spiller på tvers av banen med to mål. Det spilles med 4 mål. Laget må forsvare begge målene og kjapt pasningsspill er viktig for å score mål. Fokuset i spilldelen er kjapt pasningsspill og gode bevegelser i forhold til ballfører.
                                                                              
  
25 min
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

 10 min  
  


15 min

15 min
  
Vise-forklare metoden 
  
Forbedre styrken, spensten og balansen. Målet er å forbedre styrken i beinmuskulaturen og den stabiliserende muskulaturen i mage og rygg. God styrke er essensielt for å bli bedre rustet mot fotballskader.
I tillegg skal spillernes bevissthet på "kne over tå"-posisjonen økes ved å øve inn riktig sats- og landingsteknikk.
Fokus rettes mot godt fotarbeid og generell god koordinasjon og balanse i spillernes bevegelsesmønster. 
  
Pasningsøvelsen krever konsentrasjon og fokus. En enkel øvelse som gir god effekt og alle nivåer kan tilpasses. Kjeglen gir også bevegelse. Bevegelsen skal bli automatisert og må derfor gjøres mange repetisjoner. Teknikktrening skal hjelpe spilleren med å automatisere øvelser inn i spill. Dette skjer med mange repetisjoner

For å bli trygg på pasning og mottak og få det automatisert at man må bevege seg etter en pasning. En må bevege seg i forhold til ballfører, og gjerne møte. Man må planlegge og steg er en faktor.

I spilldelen tvinges jentene til å mange ballberøringer og kjapt spill. Da er det viktig med gode pasninger og bevegelse etter en sendt pasning og bevegelse i forhold til ballfører. Når det er 4 mål er det nyttig å vri spillet kjapt og utnytte de to målene de kan angripe.  
AVSLUTNING 
Uttøyning 
Forside lår (Knestrekkeren): 
  
Bakside lår (knebøyeren): 
  
Setemusklatur(hofteleddstrekkeren): 

Innoverførende: 
  
 Den store brystmuskelaturen: 
  
Skuldre: 
5 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen. 
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe. 
  
Oppsummering 
5 min 
Plenum 
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere 

2 kommentarer:

  1. Dette er veldig bra. Med øvelse 3 og 4 øver du spillerne i en reell situasjon, dvs de må ta et handlingsvalg og utføre en fotballhandling - Da jobbes det bra i forhold til fotballferdighet. Øvelse 1 er en mer isolert øvelse hvor du øver en del av begrepet fotballferdighet - selve handlingen. Kan være greit i starten til du ser nivået på jentene(er nok lit ulikt). Se om du neste gang også kan bruke aktivitetskategoriene - NIF terminologi.

    SvarSlett
  2. Det var 9 jenter på trening i dag. Første del fungerte greit og jentene ble varme. Burde nok innført at de aldri kunne stå stille eller at de hadde hatt mindre området slik at flere ble truffet og måtte gjort flere straffer. Men det fungerer som ei grei generell oppvarming og jentene syntes den er morsom. Det er ikke helt optimalt med tanke på at armene ikke er varmet opp. Den spesielle oppvarmingen gikk bra og det var greit at de fikk litt følelse på føring av ball på ulike måter. Jeg veit ikke helt hvilket nivå de er på, men i slike øvelser ser man lett dette. Veldig forskjellige nivåer på jentene. Noen av øvelsene var nye for jentene, men greit at de fikk noen utfordringer også. Ved å gjøre disse flere ganger så kan vi se fremgang. Følte styrkesirkelen gikk veldig greit i dag. Alle jentene kan øvelsene nå, så dette kan jeg fortsette med og evt øke arbeidstidene. Pasninger i par var ikke så enkelt og det var endel som sleit noe. Særlig når de hadde denne kjeglen de skulle jobbe rundt. Kjeglene ble litt i veien, så denne øvelsen tok noe tid. Burde byttet partner slik at det ble litt forandringer. Tanken bak mottak og bevegelse er bra, men jentene må få dette inn. Etter dette så spilte vi 4 mot 5 og brukte hele ballen. Benkene ble mål. En helt grei økt, men jentene var ikke helt med etter ferien. Må også passe på tiden, men følte at den ene øvelsen trenger mer tid slik at jentene fikk til mestringsfølelse.

    SvarSlett