Aktive Lokalsamfunn

onsdag 7. desember 2016

Øktplan – Lek med ball – 7. økt


Navn: Vetle Harstad Lyngestad
Sted: Gymsalen v/Raumyr barneskole
Dato og tid: 07.12.16 14:00-15:00

 Mål: Påvirke aerob utholdenhet ved hjelp av leikaktivitet
Ferdighetsmål: Mestre øvelsene og ha det gøy
Kunnskapsmål: Lære noen leker de kan ha med seg videre
Holdningsmål: Høre på beskjedene mine og gjennomføre øvelsene jeg har valgt
TID
HVA
HVORDAN
HVORFOR
METODE
5 min
Bli kjent:
Introduksjon av oss selv
Jeg samler i en halvsirkel rundt meg. Jeg introduserer meg selv med navn og noe jeg liker å gjøre, jeg forteller også hvordan jeg vil ha det og hva vi skal gjøre. Deretter introduserer elevene seg selv etter tur.
For å bli kjent og lære navn
Tørre å snakke høyt
Bli trygge på hverandre
Plenum
5 min
Generell oppvarming:
Stokk eller stein

Stokk eller stein

En deltaker er troll. Trollet sier enten "stokk" eller "stein" til den som blir tatt. De som blir stokk, må stå stille med bena fra hverandre. Man blir fri dersom noen kryper mellom bena på dem. Blir man stein, må man sette seg på huk med hodet mellom bena. Man blir fri dersom noen hopper bukk over seg. Gjerne flere troll dersom det passer. (Ukjent forfatter, Aktivitetsbanken, 1/11 2016)
For at elevene skal ha det gøy
Få mest mulig aktivitet.
For å varme opp på en morsom måte med mye aktivitet.

·     Øke den fysiske og psykiske prestasjonsevnen
·     Øke lysten til å trene
·     Forebygge skader

Når kroppen blir varm skjer dette:
*Blod og vevsvæske flyter lettere.
*Transport av næringsstoffer og O² til musklene går fortere.
*O² inn i blodet går fortere.
*Muskler, ledd og bindevev blir mer tøyelige.
*Kjemiske reaksjoner går fortere.
*Nerveimpulser går fortere.
*Samspill mellom muskler og nerver blir forbedret.
*Oppmerksomheten blir skjerpet
*Konsentrasjonsevnen øker.
*Spenningen i kroppen blir regulert til et gunstig nivå.
Vise og forklare
10 min
Spesiell oppvarming:
Dansk stikkball

Dansk stikkball

Leken går ut på at jeg starter med å kaste en ball opp i lufta. Det er om å gjøre å ta det. Man kan bevege seg tre skritt med ballen. Når man har ballen skal man prøve å skyte de andre barna med ballen. Om man blir truffet må man sette seg på benken på siden av hallen og vente til personen som skøyt deg blir skutt. Jeg starter med en ball for at elevene skal klare leken og legger til en ball etter hvert for å få mer aktivitet.

Vise og forklare

35-40min
Hoveddel:
·         Kanonball ca 20 min
·         Dodgeball ca 20 min

Kanonball

Klassen deles i to lag, hvert lag velger en konge/ dronning som står på motsatt banehalvdel bak en strek.
Det er om å gjøre for lagene å treffe så mange motspillere som mulig
Dem som blir truffet av ballen blir død/ tatt.
Man skyter seg fri ved å treffe en motstander.
Når alle på laget er skutt, kommer kongen ut på banen.
Kongen har tre liv.
Dersom en spiller på laget til kongen treffer en motspiller, er den spilleren fri og på nytt med i spillet.
Kongen går tilbake til det ikke er flere spillere igjen på laget sitt. (Ukjent forfatter. Gymtroll.no 07.12.16)

Dodgeball

Leken går ut på at jeg deler barna inn i to lag. Ballene samles på midtlinja. Lagene starter med en hånd i veggen på kortsidene av salen. Når jeg blåser i fløyta starter leken, og elevene løper mot midten for å få tak i en ball. Deretter skal de skyte de på andre laget. Om man blir skutt må man sette seg på siden. Om noen på det andre laget blir skutt, eller noen på ditt lag fanger ballen er man med i spill igjen. Det laget som klarer å skyte alle på det andre laget vinner.
Aktivisere alle
Ha det morsomt
Bli kjent med hverandre.
Påvirke både aerob utholdenhet

Alle øvelsene gjennomføres med vise og forklare metoden.
5 min
Avslutning:
Takke for økta
Elevene samles i en halvsirkel rundt meg. Jeg takker for økta og gir ros. Jeg spør om de likte økta og takker for i dag.
For å gjøre et godt inntrykk
Motivere elevene til å delta neste gang
Plenum


Kilder:

·         Ukjent forfatter (2015.11.05). Ballsisten. Hentet fra: http://www.aktivitetsbanken.no/basis/ovelser/stokk-eller-stein/ (01.11.2016)
·         Ukjent forfatter Ukjent dato. Kanonball. Hentet fra: http://www.gymtroll.no/kanonball-2/ (07.12.2016)

2 kommentarer:

  1. Denne ganger var det litt vanskelig å få barna til å høre. De hadde ikke hatt "utetid" tidligere på dagen, så de hadde mye energi å få ut. Det var ikke alle som likte det vi skulle gjøre så det var litt vanskelig å få motivert de til å bli med. Jeg gjorde noen vrier for å gjøre det mer interresant og det gikk generelt helt greit sånn sett.

    SvarSlett
  2. Grei plan, og du greide deg bra i forhold til det energinivået elevene kom til deg med.
    Husk å engasjere alle elevene.
    Hadde vært greit å ha husket fløyta denne dagen....

    SvarSlett