Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 23. februar 2016

Ridekurs uke 8

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 25.02.2016

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal prøve galopp.
Kunnskapsmål-Lære hvordan man fatter galopp.
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barn

Momenter i fokus hele økta: Rytterne skal ha hælen ned, korte tøyler, og ri på riktig diagonal.TID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
15 min


(Spesiell del)

5 min


Hestene gjøres klare og sales på (starter før timen med dette) Alle tar på hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle leie hestene til ridehallen og sette seg på.Skritte i hallen på firkantsport, gjennom slalåmer gjøre overganger fra skritt til holdt, og omvendt.
Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De leier hesten til ridehallen, og stiller seg opp på midtlinja. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten.Når alle er på hestene skritter de rundt i firkantsport, rundt kjegler som jeg har satt opp. Vi starter rolig fordi hestene må varmes opp, og elevene starter med å gjøre enkle ting de klarer.

Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle. Alle leier hestene til ridehallen fordi det er glatt og mørkt. De stiller opp på midtlinja, slik at jeg har oversikt.

Hestene må varmes opp, og rytterne får repetert ting de har blitt gode på, dermed starter ridetimen med noe alle mestrer.
Bruker hele banen, og elvene får ikke ri på rekke. De skal øve på å ri uten noen foran, starter med dette fra starten av, så hestene ikke tror de får lov til å gå på rekke, Og begynner å tulle. Alle skal øve på å styre, stoppe og ri frem på denne måten.Oppgavestyrt

OppgavestyrtHoveddel:


10 min
5 min5 min

10 min
Ri i trav lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav. Med skrittepauser. Gjøre det begge veier.Ri på storvolte og øve på nedsittende trav. Og ri på langsiden i lettridning. Gjøre det begge veier.
Fokus på tempovekslinger, og overganger. Øke tempo på diagonalene, og bremse ned når man kommer til veggen igjen.


Prøve galopp på storvolte, og repetere hvordan man gjør en galoppfatning. Gjøre det begge veier.
Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang. Forklarer dem å ri på riktig diagonalRi på storvolte i nedsittende, ri nedover langsiden i lettridning, så ri inn på storvolten som er i andre enden. Så rir man ned langsiden i lettridning igjen.Jeg gir dem beskjeder hvor de skal gjøre tempovekslinger fra overganger ved. Forklarer de hvor diagonalene går, og at vi rir på disse. Skal også passe på at eleven rir på riktig diagonal.

Forklarer dem galoppfatning, utvendig sjenkel bak, innvendig fremover. Sitte ned i salen, så fatte galopp.
Slalåmen er for at rytterne skal styre hestene selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav. Passe på at de rir på riktig diagonal, viktig at de lærer dette for å få en bedre rytme.Viktig å lære seg trav nedsittende. De skal øve på å klare å sitte nede på hesten, uten å humpe ned i ryggen på den. Dette kommer med trening, erfaring. Og at de lærer å sitte tungt (men følsomt) ned i salen. Nedsittende er viktig for å få og kontakt med hesten, når de etter hvert skal gjøre vanskeligere dressurøvelser.


Øver på tempovekslinger, som et moment før vi prøver galopp igjen. Dette er for at de skal få mer kontroll på gangartene til hestene, og at hestene skal adlyde rytterne. De må være bestemte og gi riktige signaler. De skal øve på å kunne få hestene fortere fremover, og korte ned takten (slik at ikke tempoet bare er tilfeldig).Galopp er morsomt for elevene, men også utfordrerne. Holder de på storvolte for at jeg skal ha de litt mer samla, og ha mer oversikt.OppgavestyrtOppgavestyrt


Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min


30 min (sale av etter timen, børste og slippe ut)


Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, sale de av, og børste.


Alle skritter hestene rundt i ridehuset, lange tøyler slik vi startet. Så stiller alle opp på midtlinja, og går av hestene, tar opp stigbøylene. De leies opp til stallen, og settes på plass. De sales av og børstes.

Vi saler av hestene og børster dem som ikke skal brukes mer, dette kan elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er. De syntes også ofte at dette er gøy.


Hestene skal skrittes ned på lange tøyler, som en avslutning på økten, dette er viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. De stiller opp på midtlinja, for det er mest oversiktlig, og skaper ikke farlige situasjoner med hester bak hverandre (de kan sparke). Stigbøylene må tas opp, så de ikke slenger i sidene på hesten, eller i deg selv når du skal bære den etterpå-
Så må hestene tilbake på plass.

Oppgavestyrt

1 kommentar:

  1. Økta fungerte bra. Noen av rytterne fikk prøve nye hester, noe som var en utfordring i seg selv for de. Dette var siste økta i mitt prosjekt, derfor la jeg ikke på noen nye veldig vanskelige øvelser, men hadde heller mye repetisjon. Det er bedre at alle avslutter kurset med en god følelse, og gjør ting de klarer, istedenfor å starte på noe nytt, som de kanskje ikke hadde fått til, for da hadde de avsluttet med en dårlig følelse. Jeg har sett at elevene har lært mye iløpet av kurset. De kan travlettridning, nedsittende, volter, ri på riktig diagonal, tempovekslinger og overganger, i tillegg har de prøvd galopp. Jeg har også fått lært mye om hvordan jeg skal undervise elvene. Prosjektet har dermed vært lærerikt for både meg, og elevene jeg har undervist :)

    SvarSlett