Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 16. februar 2016

Ridekurs 18.02

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 18.02.2016

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal mestre tempovekslinger, og prøve å ri på riktig diagonal.
Kunnskapsmål-Lære hvordan man rir på riktig diagonal
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barn

Momenter i fokus hele økta: Rytterne skal ha hælen ned, ri på riktig diagonal, og ri i riktig tempo.TID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
10 min
(Spesiell del)

10 min


Hestene gjøres klare og sales på (starter litt før timen med dette) Alle tar på hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så går alle på hestene.


Skritter opp gårdsveienAlle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten.Skritter opp rundt huset på rekke. Jeg går ved siden av og passer på. Så går vi ned i ridehallen.
Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle.


Hestene må varmes skrittes i starten av økta. Og ved å gå rundt huset får elevene litt variasjon fra å bare gå i ridehallen.Oppgavestyrt

OppgavestyrtHoveddel:


10 min
5 min5 min

10 min
Ri i trav lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav. Med skrittepauser. Lære å ri på riktig diagonalRi på storvolte og øve på nedsittende trav. Med skrittepauser innimellom. Ha en slalåm på volta.Fokus på tempovekslinger, og overganger. Øke tempo på langsidene, og bremse det ned på kortsidene.


Prøve galopp på storvolte, lære dem en galoppfatning
Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang. Forklarer dem å ri på riktig diagonalRepetere å sitte ned i trav, la de veksle mellom lettridning og nedsittende, etter beskjeder fra meg. Ha en slalåm for litt variasjon i tillegg.
Jeg gir dem beskjeder hvor de skal gjøre tempovekslinger fra rolig trav til fortere trav. Og overganger fra holdt-skritt- trav i ulik rekkefølge etter beskjed. Gir dem noen spesifikke bokstaver de skal gjøre overganger ved.


Forklarer dem galoppfatning, utvendig sjenkel bak, innvendig fremover. Hvis ikke alle er klare for å galoppere, deler jeg gruppen opp i to volter.
Slalåmen er for at rytterne skal styre hestene selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav. Passe på at de rir på riktig diagonal, viktig at de lærer dette for å få en bedre rytme.Viktig å lære seg trav nedsittende. De skal øve på å klare å sitte nede på hesten, uten å humpe ned i ryggen på den. Dette kommer med trening, erfaring. Og at de lærer å sitte tungt (men følsomt) ned i salen. Nedsittende er viktig for å få og kontakt med hesten, når de etter hvert skal gjøre vanskeligere dressurøvelser.


Øver på tempovekslinger, som et moment før vi prøver galopp igjen. Dette er for at de skal få mer kontroll på gangartene til hestene, og at hestene skal adlyde rytterne. De må være bestemte og gi riktige signaler. De skal øve på å kunne få hestene fortere fremover, og korte ned takten (slik at ikke tempoet bare er tilfeldig).

Ny gangart å lære ved å starte med galopp. Morsomt for elevene, men også utfordrerne. Holder de på storvolte for at jeg skal ha de litt mer samla, og ha mer oversikt.OppgavestyrtOppgavestyrt


Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min


30 min (sale av etter timen, børste og slippe ut)


Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, sale de av, og børste.


Alle skritter hestene rundt i ridehuset, lange tøyler slik vi startet. Så stiller alle opp på midtlinja, og går av hestene, tar opp stigbøylene. De leies opp til stallen, og settes på plass. De sales av og børstes.

Vi saler av hestene og børster dem som ikke skal brukes mer, dette kan elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er. De syntes også ofte at dette er gøy.


Hestene skal skrittes ned på lange tøyler, som en avslutning på økten, dette er viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. De stiller opp på midtlinja, for det er mest oversiktlig, og skaper ikke farlige situasjoner med hester bak hverandre (de kan sparke). Stigbøylene må tas opp, så de ikke slenger i sidene på hesten, eller i deg selv når du skal bære den etterpå-
Så må hestene tilbake på plass.

Oppgavestyrt

1 kommentar:

  1. Ei var borte, ble tre på timen. Øvelsene fungerte bra. Noen ganger hørte de ikke helt hva jeg sa, og da ble det litt surr. Men når de hørte etter, og gjorde det de skulle fungerte øvelsene veldig bra. De begynner å bli gode på slalåmer, lettridning, nedsittende og tempovekslinger. De som må jobbes med videre for de nå er galloppen. Vi jobbet litt med gallopp i dag, delte gruppen i to slik at ikke alle gallopperte. Men neste gang, tror jeg alle er klare for å gallopere litt mer iløpet av timen. De begynner også å bli flinkere på læringsmomentene som jeg hadde i fokus i dag. Nemlig hælen ned, riktig tempo og riktig diagonal.

    SvarSlett