Aktive Lokalsamfunn

torsdag 25. februar 2016

Øktplan uke 8 - økt nr. 16

Øktplan for KIF Jenter 12 United uke 8
Navn: Trine Eline Aas 
Dato: 26.02. 2016
Time: 16:00 til 17:30 
Målgruppe: Elever som er gamle 11-12 år gamle 
Klasse: 7.trinn 
Utstyr: Noen kjegler, matter og alle trenger en ball.
Sted: Tislegård gymsal


Elever på 11-12 år er i puberteten, men det er ulikt hvor utviklet dem er fysisk. Barn i denne alderen er også veldig ulike når det gjelder respons på kritikk, ros osv. De er også forskjellig når det gjelder læringsmåte og konsentrasjonsevne. Det er derfor viktig å tilrettelegge aktiviteten slik, at elevene opplever mestring og på denne måten får indre motivasjon. 
  
Basistrening og skadeforebyggende – styrkesirkel. Fokus på grunnleggende ferdigheter.

Mål: Se fremgang på basistreningen altså styrkesirkelen. Øke spillernes basisferdigheter.  
Fokus på: orientering, 1.berøring og bevegelse.

Ferdighetsmål: Forbedre jentenes grunnleggende ferdigheter innenfor avslutninger.
Kunnskapsmål: Spillerne skal forstå hvor viktig det er med gode avslutninger.
Holdningsmål: Elevene skal oppleve fair play under økta. Elevene skal samarbeide godt. De skal ha det gøy og oppleve mestring.  De skal følge med på de tegnene jeg gir, og høre etter når jeg gir beskjeder.

  
Hva 
Innhold 
Tid 
Metode 
Hvorfor 
OPPVARMING 
-          Generell del 
Spillerne har en ball hver og løper inne på et avgrenset område. Får ulike øvelser, som de skal utføre.  Variasjon:
-          føring høyre bein
-          føring venstre bein
-          mellom beina
-          valgfrie vendinger
-          føring bakover
-          konkurranse
Fokus på kontroll å orientere seg og gode berøringer mens de beveger seg rundt.
8 – 10 min 
Apemetoden/forklare-metoden 
-Lære seg øvelser og rutiner for å 
Unngå skader. 
- Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne 
- Øke motivasjon 

Starter med rolig intensitet, før den gradvis øker. Det er dårlig plass så de er nødt for å orientere seg hele tiden og ha blikket opp.
OPPVARMING 
-          Spesiell del 
Øvelse 2: Sirkel med ulike mottak:
Lager en sirkel med kjegler. Deler de inn i to. Halvparten går inn i sirkelen uten ball og resten stiller seg rundt ved kjeglene med ball. De rundt i sirkelen sender baller til ulike spillere i midten og de får ulike måter å motta ballen på. Kan sette inn en person som lager utfordringer for spilleren som har ballen. Må bruke nok plass og variere etter øvelsene. Ulike mottak. Jeg vil fokusere på de ulike øvelsene som har vendinger i seg. 
-          Med motsatt fot og sende med riktig fot
-          På direkten med en fot
-          Mottak og sende ballen til en annen person
-          Hvis tid:
-     Vending
-          På hodet
-          På innsiden av beinet
-          På rista

10 – 15 min  
  

  
Vise-Forklare-metoden 
I denne øvelsen så øver de på ulike mottak, samtidig som de lærer å bevege seg. De er nødt til å ha blikket oppe, for det må hele tiden orientere seg. De må også gjøre seg ledig, og bruke stemmen for å få ballen. Ved stor plass får de god plass og det blir masse bevegelse. Ved liten plass er det desto viktigere at de har blikket oppe og orienterer seg. Orientere i forkant. Bruke blikket og se hvor det er ledig rom og ledig medspiller. Hurtig ballkontroll, og god kontroll. Legge til rette for den foten du ønsker å sende en pasning. Retningsbestemt mottak. Kan ha med touchbegrensning for å få repetisjon. Stoppe opp jentene og be alle inne i sirkelen lukke øynene og spørre de om hvor de skulle levere eller få ballen, for å sjekke om de har orientert seg.  Fokus på orientering, 1.berøring og bevegelse.
UTTØYNING 
Se beskrivelser på uttøyningsøvelsene under siste uttøyning 
3 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Uttøyning etter oppvarmingen forhindrer skader og holder bevegeligheten oppe. 
HOVEDDEL 
 
 
 
 
 
 
 
 
Øvelse 1: Styrkesirkel. Ulike øvelser, hvor de skal jobbe 45 sek og pause 15 sek. Kjører cirka 3 serier. 2 min pause mellom seriene. Ulik vanskelighetsgrad på øvelsene, ulike variasjoner og tilpasning.
Øvelse 1 – planken.
Øvelse 2 – sidehev.
Øvelse 3 – nordic hamstrings. Øvelse 4 – utfall.
Øvelse 5 – situps.
Øvelse 6 – spensthopp.
Øvelse 7 – pushups.
Se bilde under.Øvelse 2:
Firkant, 4 mot 1
5 spillere i en firkant. En spiller skal prøve å ta ballen og stoppe spillet. Bytter på spiller i midten.
Posisjonering og kroppsstilling er viktig for å legge til rette en god 1.berøring. Det er kort tid mellom 1. og 2. berøring. Kan variere med at det er 2 spillere i midten og ballen må innom spiller i midten før en kan spille til de utenfor.


Øvelse 3:
2 mot 2 i en firkant med scoring over linje. Kan variere banestørrelsen for hurtigere valg og ballberøringer.

Øvelse 4:
Spill. Deler i 2 lag.  Hvert lag har en baklinje de må forsvare. Målet med øvelsen er å skape angrep som går på å ha riktig timing på pasning og bevegelse i et angrep. En spiller må sende en pasning til en medspiller som akkurat har kommet over streken for å få poeng. Ikke lov å stå stille bak streken å vente. Joker? Eller ved bruk av målene vi har til rådighet. 


  
25 min
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  


 10 min  
  

'


15 min
15 min
  
Vise-forklare metoden 
  
Forbedre styrken, spensten og balansen. Målet er å forbedre styrken i beinmuskulaturen og den stabiliserende muskulaturen i mage og rygg. God styrke er essensielt for å bli bedre rustet mot fotballskader.
I tillegg skal spillernes bevissthet på "kne over tå"-posisjonen økes ved å øve inn riktig sats- og landingsteknikk.
Fokus rettes mot godt fotarbeid og generell god koordinasjon og balanse i spillernes bevegelsesmønster.

I denne øvelsen er de presset og må orientere seg før de får ballen om se hvor de vil sende ballen. De har dårlig tid.  Det er viktig med et godt 1. berøring og pasningen videre, og man bør bevege seg for å hjelpe sine medspillere eller skape rom. Fokus på: orientering, 1.berøring og bevegelse.

I denne øvelsen er det viktig å orientere seg. Siden de er så få på laget og det er liten plass, blir det mange ballberøringer og viktig med gode ballberøringer. De må bevege seg. I den siste delen er alle de tre momentene i fokus. Her er det bedre plass, men flere på laget.
AVSLUTNING 
Uttøyning 
Forside lår (Knestrekkeren): 
  
Bakside lår (knebøyeren): 
  
Setemusklatur(hofteleddstrekkeren): 

Innoverførende: 
  
 Den store brystmuskelaturen: 
  
Skuldre: 
5 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen. 
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe. 
  
Oppsummering 
5 min 
Plenum 
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere 
1 kommentar:

  1. Det var kun 6 jenter på trening i dag. De tre momentene som var i fokus gjennom hele økta var orientering, 1.berøring og bevegelse. Den første generelle delen gikk bra. Det blir mange ballberøringer og litt konkurranse når de kan slå ut ballen på hverandre. Lager mer aktivitet ved at det er 2 firkanter som de kan bytte på. Området er litt så her er det spesielt viktig å ha blikket oppe og orientere seg. Etterpå hadde vi sirkelen hvor det alle momentene var i fokus. Startet med at de skulle ha 2 ballberøringer og sende ballen til samme person. Gikk videre over til at de skulle avlevere ballen til en annen person. Testet jentene om de orienterte seg ved at de måtte lukke øynene når jeg blåste i fløyta. Da måtte de kunne svare på hvor de hadde tenkt til levere ballen eller få ballen. Litt lett og jukse på denne, men det gjør jentene mer klar over sin egen orientering og til en hver tid være orientert. Etterpå kjørte jeg samme øvelsen, men jeg puttet inn en som presset jentene. Da ble øvelsen en helt annen, og de var nødt for å gjøre det ordentlig. De møtte ballen på en helt annen måte og intensiteten gikk opp. I tillegg til at det ble morsommere og mer krevende. Etterpå hadde vi den vanlige styrkesirkelen som fungerer bra. Har økt arbeidslengden opp til 45sek, noe som går greit. Jentene hadde bra fokus. Firkanten gikk helt greit. Det blir mer fokus på hvem som ikke får tak i ballen, en hva man klarer. Øvelsen er egentlig fin da den gjør at de må orientere seg og ballberøringene er viktig. For å hjelpe hverandre er de også nødt for å bevege seg. Den neste øvelsen fungerte helt greit. Det blir fort mer fokus på om det ble mål enn det man får til. De samme tingene som i firkanten går igjen. Tilslutt spilte vi i halve hallen, hvor de hadde en sone som de kunne score på. Brukte en joker, slik at det skulle bli likt. Det går mye bedre når jentene har noen få momenter de skal fokusere på, og man ser de går igjen i øvelsene.

    SvarSlett