Aktive Lokalsamfunn

torsdag 18. februar 2016

Øktplan uke 7 - økt nr. 15

Øktplan for KIF Jenter 12 United uke 7
Navn: Trine Eline Aas 
Dato: 19.02. 2016
Time: 16:00 til 17:30 
Målgruppe: Elever som er gamle 11-12 år gamle 
Klasse: 7.trinn 
Utstyr: Noen kjegler, matter og alle trenger en ball.
Sted: Tislegård gymsal
Elever på 11-12 år er i puberteten, men det er ulikt hvor utviklet dem er fysisk. Barn i denne alderen er også veldig ulike når det gjelder respons på kritikk, ros osv. De er også forskjellig når det gjelder læringsmåte og konsentrasjonsevne. Det er derfor viktig å tilrettelegge aktiviteten slik, at elevene opplever mestring og på denne måten får indre motivasjon. 
  
Grunnleggende ferdigheter og basistrening.

Basistrening og skadeforebyggende – styrkesirkel. Fokus på grunnleggende ferdigheter og avslutninger.

Mål: Se fremgang på basistreningen altså styrkesirkelen. Øke spillernes basisferdigheter og avslutninger.

Ferdighetsmål: Forbedre jentenes grunnleggende ferdigheter innenfor avslutninger.
Kunnskapsmål: Spillerne skal forstå hvor viktig det er med gode avslutninger.
Holdningsmål: Elevene skal oppleve fair play under økta. Elevene skal samarbeide godt. De skal ha det gøy og oppleve mestring.  De skal følge med på de tegnene jeg gir, og høre etter når jeg gir beskjeder.

  
Hva 
Innhold 
Tid 
Metode 
Hvorfor 
OPPVARMING 
-          Generell del 
Spillerne har en ball hver og løper inne på et avgrenset område. Får ulike øvelser, som de skal utføre disse uten å krasje. Variasjon:
-          føring høyre bein
-          føring venstre bein
-          mellom beina
-          valgfrie vendinger

Fokus på kontroll over egen ball og orientere seg rundt.
8 – 10 min 
Apemetoden/forklare-metoden 
-Lære seg øvelser og rutiner for å 
Unngå skader. 
- Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne 
- Øke motivasjon 

Starter med rolig intensitet, før den gradvis øker. 
OPPVARMING 
-          Spesiell del 
Øvelse 2: Sirkel med ulike mottak:
Lager en sirkel med kjegler. Deler de inn i to. Halvparten går inn i sirkelen uten ball og resten stiller seg rundt ved kjeglene med ball. De rundt i sirkelen sender baller til ulike spillere i midten og de får ulike måter å motta ballen på. Kan sette inn en person som lager utfordringer for spilleren som har ballen. Må bruke nok plass og variere etter øvelsene. Ulike mottak. Jeg vil fokusere på de ulike øvelsene som har vendinger i seg. 
-          Med motsatt fot og sende med riktig fot
-          På direkten med en fot
-          Mottak, vending og sende ballen til en annen person
Innsidevending, yttersidevending, 180 graders sålevending
-          På hodet
-          På innsiden av beinet
-          På rista

10 – 15 min  
  

  
Vise-Forklare-metoden 
I denne øvelsen så øver de på ulike mottak, samtidig som de lærer å bevege seg. De er nødt til å ha blikket oppe, for det må hele tiden orientere seg. De må også gjøre seg ledig, og bruke stemmen for å få ballen. Handlingsvalg. Ved stor plass får de god plass og det blir masse bevegelse. Ved liten plass er det desto viktigere at de har blikket oppe og orienterer seg. Orientere i forkant. Bedre at jentene får god tid til hver øvelse, så bytter ikke så ofte. Bruke blikket og se hvor det er ledig rom og ledig medspiller. Åpne opp kroppen før mottak/medtak så det går kjappere å ta den med seg. Hurtig ballkontroll. Retningsbestemt mottak. Kan ha med touchbegrensning for å få repetisjon.  Fokus på grunnleggende ferdigheter som innebærer gode pasninger, tilrettelegging, mottak og orientering.
UTTØYNING 
Se beskrivelser på uttøyningsøvelsene under siste uttøyning 
3 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Uttøyning etter oppvarmingen forhindrer skader og holder bevegeligheten oppe. 
HOVEDDEL 
 
 
 
 
 
 
 
 


Øvelse 1: Styrkesirkel. Har ulike øvelser, hvor de skal jobbe 45 sek og pause 15 sek. Kjører cirka 3 serier. 2 min pause mellom seriene. Ulik vanskelighetsgrad på øvelsene. kan gjøre det til parøvelser og tilpasning.
Øvelse 1 – planken.
Øvelse 2 – sidehev.
Øvelse 3 – nordic hamstrings. Øvelse 4 – utfall.
Øvelse 5 – situps.
Øvelse 6 – spensthopp.
Øvelse 7 – pushups.
Se bilde under.
Fokus på riktig teknikk, f.eks. kne over tå.














Øvelse 2:
Avslutninger
Setter et mål på hver side av hallen og deler alle jentene i to grupper. Så setter jeg de sammen 3 og 3, hvor de er på «lag».  Setter 3 «stasjoner» foran målet, en helt til høyre A, en i midten B og en til venstre C. De som er sammen fordeler seg bak A, B og C. Til høyre skal de føre gjennom kjegler før de avslutter ved å skyte mot mål. På stasjonen på midten sender B ballen til A og A legger til rette og sender balle tilbake til B hvor B skyter direkte på mål. Person C fører ballen og ned til dølinja før de sender innlegg mot mål hvor A og B står og prøver å score. Jentene rullerer på de ulike stasjonene.

Øvelse – hvis tid og mulighet
Scoringstrening på mål.
Mot 2 mål på løpende rekke. De to køene der det er baller starter øvelsen samtidig ved å spille ballen over til en spiller som kommer i mot. Spilleren som kommer i mot får ballen, tar et medtak og avslutter med hensikt om å score mål. Den som sentrer og den som avslutter bytter plass.








Øvelse 3
Firkant
Deler i to lag som spiller inne i en firkant, helst ikke alt for stor. Hvert lag har en baklinje de må forsvare. Målet med øvelsen er å skape angrep som går på å ha riktig timing på pasning og bevegelse i et angrep. En spiller må sende en pasning til en medspiller som akkurat har kommet over streken for å få poeng. Ikke lov å stå stille bak streken å vente. Joker?


Øvelse 4: Spill.
Deler i to lag og spiller på hele banen tilslutt. Bruker de store målene slik at de får avslutningstrening.
  
25 min
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
















 15 min  
  

























10 - 15 
min















20 min
  
Vise-forklare metoden 
  
Forbedre styrken, spensten og balansen. Målet er å forbedre styrken i beinmuskulaturen og den stabiliserende muskulaturen i mage og rygg. God styrke er essensielt for å bli bedre rustet mot fotballskader.
I tillegg skal spillernes bevissthet på "kne over tå"-posisjonen økes ved å øve inn riktig sats- og landingsteknikk.
Fokus rettes mot godt fotarbeid og generell god koordinasjon og balanse i spillernes bevegelsesmønster.

I denne øvelsen får de prøvd ulike angrepssituasjoner. Det gjelder å få flyt i øvelsen. De skal både føre ballen og skyte selv, de får en tilrettelagt pasning som de skal score på og de får øvd på innlegg og score på det. Sett fokus på kvalitet og presisjon før kraft. Fokuset i denne øvelsen er bevegelse og kvalitet og presisjon på skuddet.
Her lærer de å legge til rette for avslutning, bruke begge føtter, møte ballen og få kontroll. Og det er scoringstrening. Fokus på tilrettelegging og et godt skudd.

Denne øvelsen stiller store krav til timing av både bevegelse og pasning i et angrep. Forsvar er ikke fokus i øvelsen, kun angrep- Ved flere mål blir det også flere sjanser. Fokus på å bruke bredden og lage sjanser.



Spill med fokus på å avslutte og treffe målet og komme til angrep. Fokus på avslutninger.
AVSLUTNING 
Uttøyning 
Forside lår (Knestrekkeren): 
  
Bakside lår (knebøyeren): 
  
Setemusklatur(hofteleddstrekkeren): 

Innoverførende: 
  
 Den store brystmuskelaturen: 
  
Skuldre: 
5 min 
Følg meg (Apemetoden) 
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen. 
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe. 
  
Oppsummering 
5 min 
Plenum 
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere 








3 kommentarer:

  1. Veldig bra tom styrkesirkel. Gode øvelser og fokus på enkle momenter.

    SvarSlett
  2. Gå deretter rett på spillsekvensen.

    SvarSlett
  3. Det var 9 jenter på trening i dag. Gjorde store endringer i hoveddelen, da vi er inne i en gymsal og verken har stor plass eller store nok mål. Fokuset gjennom hele denne økta var å snakke, å orientere og retningsbestemt mottak/medtak. Kjørte først den planlagt oppvarmingen, hvor de førte rundt med ulike variasjoner. Hadde også en konkurranse hvor de kunne sparke ut ballen til hverandre, og målet var å ha best mulig kontroll over ballen. Hadde derfor 2 firkanter slik at de bare kunne gå videre til neste om de mistet ballen. I den spesielle delen så kjørte jeg den vanlige sirkelen med variasjoner. Når de skulle levere ballen til en annen person er det spesielt viktig å orientere seg før man tar imot ballen og hele tiden. Testet dette ved å plutselig blåse i fløyta og da måtte de som var i midten lukke øynene. Da kunne jeg spørre de hvem de skulle levere ballen til eller få ballen av for å sjekke om de hadde orientert seg. Så hadde vi vanlig styrke, som gikk ganske effektivt. Etter dette kjørte vi en ny øvelse hvor hele hallen ble delt opp i ulike soner. De spilte f.eks. 3 mot 1. Dersom ballen hadde vært mellom alle 3, så kunne de bevege seg i en ny firkant. Øvelsen fungerte helt greit, ikke kjempe bra. Tilslutt spilte vi 4 mot 5. Da brukte vi hele hallen og hvert lag hadde en "sone" som de skulle passe på. De kunne score på motsatt sone ved å føre ballen kontrollert over eller ved å sende ballen til en annen person som sto på motsatt side av linja. De tre elementene var i fokus gjennom hele økta.

    SvarSlett