Aktive Lokalsamfunn

torsdag 22. oktober 2015

Øktplan uke 43, økt nr.3

Øktplan for KIF Jenter 12 United uke 43
Navn: Trine Eline Aas
Dato: 23.10.2015
Time: 16:00 til 17:30
Målgruppe: Elever som er gamle 11-12 år gamle
Klasse: 7.trinn

Sted: Tislegårdhallen

Elever på 11-12 år er i puberteten, men det er ulikt hvor utviklet dem er fysisk. Barn i denne alderen er også veldig ulike når det gjelder respons på kritikk, ros osv. De er også forskjellig når det gjelder læringsmåte og konsentrasjonsevne. Det er derfor viktig å tilrettelegge aktiviteten slik, at elevene opplever mestring og på denne måten får indre motivasjon.

Kombinasjonsopplegg med basistrening og fotball. Avkopling med variert ballspill.

Mål: Øke elevenes basisferdigheter, særlig aerob utholdenhet, men også noe spill

Ferdighetsmål: Forbedre jentenes basistrening

Kunnskapsmål: Elevene skal lære hvorfor man må varme opp og lære varierte øvelser og spill.

Holdningsmål: Elevene skal oppleve drive fair play under økta. Elevene skal samarbeide godt og ha det gøy. De skal innarbeide rutiner for oppvarming og uttøyningHva
Innhold
Tid
Metode
Hvorfor
OPPVARMING
-          Generell del
Elevene løper diagonaler, mens de følger mine instrukser. Jeg løper i motsatt retning for å vise øvelsene. Øvelser som kan gjennomføres er:
-Rolig jogg
-Høye kneløft
-Sparke bak
-Sidelengs
-Svinge på armer
-Stigningsløp
5 – 7 min
Apemetoden/forklare-metoden
Musikk?
Lære seg øvelser og rutiner for å
unngå skader.

Øke fysisk og psykisk prestasjonsevne

Øke motivasjon


OPPVARMING
-          Spesiell del
Ti-trekk. Jentene blir delt opp i to lag innenfor et område. En ball. Jentene skal prøve å få 10 pasninger innad i laget uten at de mister ballen. Kan redusere antall pasninger. Kaster med hendene.
12 min 
Vise-Forklare-metoden
For å få til et samarbeid og en lagfølelse. Samtidig blir de varme i hele kroppen ved å løpe og kaste ballen.
UTTØYNING
Se beskrivelser på uttøyningsøvelsene under siste uttøyning
3 min
Følg meg (Apemetoden)
Uttøyning etter oppvarmingen forhindrer skader og holder bevegeligheten oppe.
HOVEDDEL
-Rockering lek: Elevene får et område (rammes inn med kjegler eller bruker strekene på gulvet i salen) hvor de skal løpe utenfor i et jevnt tempo. Når de får tegn, er det om å først nå rockeringene som er plassert i salen. Maks 2 i hver ring. Når de ikke ringen må de løpe baklengs neste runde.
- Kjeglestafett: Deler opp i lag, ca 4stk. Ene begynner, løper over hallen og tilbake, tar med neste på laget. Fortsetter til alle har løpt sammen en gang, før første som begynte faller av, så løper de en runde til, neste faller av osv til alle er ferdige. Kan ta det omvendt også med at de borterste kjeglene skal samles inn først.
Kjegle-leiken»
Finner frem så mange kjegler som mulig i 2 forskjellig farger. 2 lag mot hverandre, hvor det ene laget setter de opp mens det andre lager river de ned. Det laget som har flest kjegler oppe eller nede, vinner. Har en eller flere arbeidsperiode, mens det blir en pause imellom hvor det telles opp.
-Spill. Deler jentene opp i to lag så kan de spille som vanlig.

10 min

 20 min

10 min


20 min


Vise-forklare metoden

Vise-forklare metoden

Vise-forklare metoden
Alle lekene går på den aerobe utholdenheten, nesten noe anaerob. Gjennom leik skal de i hvert fall få opp pulsen, men ikke kjenne på syra heller. Ved litt konkurranse er det kanskje mer motiverende, selv om resultatet ikke har noe å si.
AVSLUTNING
Uttøyning
Forside lår (Knestrekkeren):
Bakside lår (knebøyeren):


Setemusklatur (hofteleddstrekkeren):

Innoverførende:


Den store brystmuskelaturen:

Skuldre:
5 min
Følg meg (Apemetoden)
Tøye på musklene som var sentrale i hoveddelen.
Lære seg øvelser og rutiner for å unngå skader og holde bevegeligheten i leddene oppe.

Oppsummering
5 min
Plenum
Oppsummere og gjenta viktige punkter av det som vi har gjort / gi ros/ motivere


6 kommentarer:

 1. Flott. Du har fokus på utholdenhet.Kjører god oppvarming. NB! Husk at det også kan komme en del foresatte. De blir også med på økta. De siste 20 min vil jeg kjøre styrke med disse.Se om du neste gang kan være mer konkret på målsetning. sette S M A R T E mål. Flott å avslutte med spill(fotball).
  Jeg er usikker på hvilket utstyr som er på Tislegårdhallen. Trenger derfor at du lager en utstyrsliste for økta. Utfordre de gjerne på fairplay i alle deler av økta, også verbalt.

  SvarSlett
 2. Hvordan vil du spille? Type mål, størrelse bane, antall pr lag etc?

  SvarSlett
 3. Vil utfordre jentene til å fokusere på fairplay under hele økta, det er også under holdningsmålet mitt. Skal prøve å få til S M A R T E på min neste øktplan. Da passer det fint at jentene spiller fotball mens foreldrene kjører styrke med deg.
  Når det gjelder spillingen på slutten så tenker jeg helst å spille med 2 lag hvor de spiller på så stor bane som mulig mot hverandre. Om det er mange på trening så kan jeg evt. dele opp i 3 lag og lage en slags cup. Da må det tredje laget gjøre noe annet på sidelinjen. Om de er veldig mange så kan jeg dele opp i 4 lag hvor de spiller på en mindre bane og bruker et mindre mål med kjegler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott. Da har du noen tanker etter antall jenter. Husk å prøve å legge til rette for spill hvor flest mulig spillere få flest mulig ballberøringer..

   Slett
 4. Da er det nok bedre å spille med smålag, slik at det blir færre spillere på lagene og flere ballberøringer.

  SvarSlett
 5. Jeg syntes det gikk endel mye bedre denne gangen enn forrige gang. Vi var cirka 20 stykker på trening, med 14 jenter, 2 søsken og 3 foreldre. Det er litt annerledes å være trener i en gymsal med leik enn det er å være fotballtrener ute. Stemmen bar litt bedre i gymsalen enn ute. Tegnene mine fungerer og jeg bruker fløyta mye. Ved å sette streken de skal lage en linje på, er det mye lettere å dele i lag. Diagonalene fungerte bra og jentene ble varme og gode. Videre fungerte titrekk, selv om jentene ikke har hatt den før. Bør være enda tydeligere på regler neste gang. Viktig å bruke rommene, og kan derfor dele banene inn i soner slik at de må forflytte seg. Etter en liten uttøyning hadde vi en rockeringleik. Leiken fungerte, men hadde ikke trengt å hatt den så lenge. Når jentene begynner å bli ukonsentrert burde det byttes aktivitet. Kjeglene fungerte også veldig bra og jentene/foreldrene fikk løpt litt. De kunne også tatt flere kjegler samtidig slik at det hadde blitt mer løping sammenhengende. Droppa den delen hvor de løper sammen fram og tilbake. Etter en liten drikkepause hadde vi en kjegleleik som fungerte bra. I denne leiken er fairplay veldig viktig, og jeg prøvde å ha det som fokus gjennom hele treninga. Måtte stoppe for å ta opp dette med fairplay, men burde heller spurt jentene hva som er fairplay istedenfor å gi mitt syn. Da kunne jentene reflektert. Tilslutt delte jeg jentene opp i 4 lag, hvor de spilte mot hverandre i en slags cup. Da fikk jentene mange ballberøringer, men siden det var så små mål ble det ikke så mange mål. Kan evt bruke to mål eller dele opp i 4 baner slik at de blir enda færre på lagene og enda flere ballberøringer. Avsluttet med en liten oppsummering og uttøyning. Jeg følte jentene var slitne og opplegget mitt fungerte. Kan videre la jentene komme med litt innspill på hva vi skal gjøre. Burde også konkretisere periodeplanen mer. Siden utholdenhet og hurtighet var i fokus denne gangen, burde det også være det neste gang. Bør også få inn noen minutter med styrke framover, slik at det kan bli en framgang på det iløpet av vintersesongen. Men en grei økt nr.2.

  SvarSlett