Aktive Lokalsamfunn

torsdag 29. oktober 2015

2. økt Komnes Gård

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 22.10.2015

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal kunne styre, stoppe, og få hesten frem. I tillegg prøve trav.
Kunnskapsmål-Elevene skal få kunnskap om hvordan man skal gjennomføre travlettridning
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård

UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 6-11 år

Antall: 5 barnTID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
10 min

(Spesiell del)

10 min

Hoveddel:


10 min20 min

Avslutning:

10 min


Alle tar med hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle sette seg på hestenSkritte opp gårdsveien.Skritte i firkantsport rund kjeglene. De skal øve på å stoppe, og ri frem igjen. I tillegg ri på diagonal fra en kjegle til en annen.


Ri ulike slalåmer.
Prøve trav lettridning først i skritt, så i trav.

Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, og sale de av, og børste.Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten. I starten når det er mange som ikke har gjort dette før, har jeg noen jenter som hjelper meg med timen. Så alle nybegynnere får litt ekstra hjelp i starten.


Alle sitter på hestene og skritter opp gårdveien, rund huset ved veien. Alle nybegynnerne har en leier i starten, som en sikkerhet, slik at det elevene blir trygge i starten, og det ikke oppstår ukontrollerte situasjoner.


Elvene som er nybegynnere har leiere. Jeg setter opp kjegler i hjørnene i en firkant, på halve banen. Jeg gir dem beskjed og hva de skal gjøre, og når de skal ri diagonaler, stoppe, og ri frem igjen.Jeg setter opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne, uten mye hjelp av leier. Innimellom dette skal de prøve trav lettridning. Først lærer jeg dem hvordan de skal gjøre det i skritt, fordi det er enklere. Så skal de prøve i trav. Forklare dem at du må reise deg opp og ned, som du gjør om du skal sette deg på en stol.


Alle skritter hestene rundt huset, slik vi startet. Så skritter vi til stallen, går av dem, og hestene settes på plass. De sales av og børstes.Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle.


Hestene må varmes opp, og rytterne får ri litt utenfor ridebanen. Dermed blir det litt mer variert, og mest mulig gøy for elevene.


For at rytterne skal lære å få kontroll på hestene i rolige bevegelser.
Bruker ikke hele banen, for når det er flere som er ikke har ridd før, er det lurt å alle mest mulig samla, slik at jeg har full kontroll. Alle skal lære å styre, stoppe og ri frem på denne måten.Slalåmen er for at rytterne skal etterhvert klare å styre hestene helt selv, og bli bedre på dette. Det er viktig at de klarer dette, før leierne slipper taket på hesten.
Trav lettriding er krevende for elevene å lære seg, og kommer til å ta flere økter før dem får til dermed starter vi litt forsiktig denne økten, slik at de vet hva det går ut på.
Hestene skal skrittes ned som en avslutning på økten, dette er enda mer viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. Så går alle av hestene og setter de tilbake, detter noe som må gjøres. Vi saler av hestene og børster dem, dette skal elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er.
Oppgavestyrt


Oppgavestyrt


Oppgavestyrt

Oppgavestyrt


Oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. Var flere ting, som gjorde at mange av elvene avlyste. Dermed var det bare ei som møtte opp på timen, men timen gikk bra med henne. Øktplan levert litt sent, for har ikke fått til å publisere innlegg. Når jeg publisere innlegget blir øktplanen endret litt rotete, den er ikke slik før jeg publiserer, prøver å få rettet på dette neste teori økt.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett