Aktive Lokalsamfunn

torsdag 11. mars 2021

Elisabeth Selbervik Lund Dato: 12.03.21 Tid: 17:00-18:00

Navn: Elisabeth Selbervik Lund

Dato: 12.03.21

Tid: 17:00-18:00

 

Mål for økta:

Ferdighetsmål: elevene skal mestre å ri hestene i trav på firkantsporet, og kunne ri overganger fra trav til holt. Og rygge hestene

Kunnskapsmål: elevene skal vite hvordan man rir hesten i trav og hvordan de skal stoppe hestene effektivt. Og rygge

Holdningsmål: elevene skal kunne gjennomføre ulike øvelser med en god holdning ovenfor hesten. De skal lære hvordan de skal utføre øvelsen med en god holdning.

 

Sted: Stall-k

tid

hva

hvordan

hvorfor

Metode/komentar

Oppvarming

 

( g-del)

10 min

 

 

(S-del)

10 min

 

 

 

 

5 min

 

 

Sette seg opp og oppskritting

 

 

Alle skritter hestene samme vei på sporet med korte tøyler. Alle rir inn i hjørnene og legger inn volter om de trenger.

 

Alle kommer frem i trav og lettridning, traver en runde rolig i lettridning

 

 

g-del

Alle får utdelt en hest hver, som de skal stramme gjorden på og tilpasse stigbøylene. Når de har gjort det, setter de seg opp og begynner å skritte rundt på hele firkantsporet.

 

s-del 

Alle skritter hestene sine med korte tøyler, begynner med å kjenne at de klarer å styre hestene sine dit de vil at de skal gå. Rytterne skritter godt inn i hjørnene. Jeg bestemmer når de skal skifte vei.

Rytterne begynner etter hvert å trave, de skal fokusere på at hesten går frem på en lett beskjed, og at de sitter på riktig diagonal.

Vi begynner alltid med å sjekke at alt utstyr er stramt nok og passer til den rytteren som skal ri. Det er viktig for at salen ikke skal skli til siden, fram eller bakover.

 

Hestene skal alltid skritte noen minutter før de skal bli ridd på. Det er for å forebygge skader og siden hestene allerede har gått en time før denne timen må de gå litt for å få ut eventuelle syrer og stølheter i kroppen.

I dag begynner vi med å ri en tur på ca 20 min, fordi det er ett krav at alle rideskoletimene skal gå på tur innimellom. Jeg må gjøre dette denne uken, fordi det begynner å bli mørkt på kveldene.

Oppgavestyrt 

Hoveddel:

 

 

 

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ri 20 meters volter i A og C. fokus på å beholde tempoet og lydighet.

 

 

Øve på overganger og rygging

 

 

 

 

 

 

galoppere for de som vil.

 

 

 

 

Etter en liten pause begynner vi på hoveddelen. Rytterene begynner å ri store 20 meters volter i A og C, for å vite at de klarer å styre hestene og for å øve seg på å se opp for hverandre.

 

Vi begynner med overganger skrit, holt og øker vanskelighetsgraden etter hvert. Målet vil være å klare å ri overganger fra trav til skritt/holt og opp i trav igjen.

 

Hestene får en skrittepause, og så skal de få prøve å rygge hestene.

 

Etter en skrittepause på lange tøyler, deler jeg inn gruppa i to, så de kan prøve å galoppere hver sin gang. Fokuset vil være å klare å galoppere hvertfall noen steg. De som ikke føler seg klare til å galoppere traver eller står på midten.

 

 

 

 

Vi begynner med lettridning hvor jeg ser at alle sitter på riktig diagonal, dette er viktig for at hestene skal klare å holde balansen sin best mulig gjennom svinger, og volter. Overgangene er viktig for at rytterne skal få kontroll på tempoet noe som er viktig når man skal øve på tempovekslinger.

 

 

Overgangene er viktig for at rytterne skal øve på hvordan de skal være kvikke i beskjedene sine, samtidig som de er forsiktige.

 

 

  

På dette kurset er det noen som vil galoppere og andre som  synes det er litt for tidlig. De som vil galoppere skal ha fokus på å legge innvendig bein fram og utvendig godt tilbake for å fatte galopp. Om de klarer å komme opp i galopp, må de fokusere på å holde hesten i galopp, noe som ikke alltid er like lett. 

oppgavestyrt

Avslutning:

 

5 min

 

 

Trave lettridning. Skritte hestene ned

 

 

Alle traver hestene ned noen runder hver vei, før de skritter hestene noen runder. Tilslutt stiller de opp på midtlinja og venter på neste som skal ri.

 

 

Vi traver hestene ned noen runder hver vei for at de skal få strekt litt på beina. Det er ikke en veldig viktig del på dette nivået, fordi hesten går såppas lang hele økta, og rytterne krever ikke så mye av hestene.

oppgavestyrt

2 kommentarer:

  1. dette var en god økt hvor elevene hørte etter, og de viste meg at de kunne ri så bra som jeg vet at de kan. vi prøvde også derfor å galoppere litt på slutten. de fleste klarte det men må fortsatt jobbe med balansen.

    SvarSlett
  2. God øktplan, Elisabeth! Reflekter gjerne i enda større grad over økta, med bruk av flere detaljer.

    SvarSlett