Aktive Lokalsamfunn

onsdag 2. desember 2015

Ridekurs på Komnes Gård

ØKTPLANNAVN: Pernille Susaas Holt                                                                                                 

DATO: 03.12.2015

Tid: 17.00-18.00

MÅL FOR ØKTA:
Ferdighetsmål-Elvene skal mestre tempovekslinger, og trav nedsittende.
Kunnskapsmål-Elevene skal ha kunnskap om hvordan man kan gjøre tempovekslinger i en gangart.
Holdningsmål- Elevene skal gjennomføre grunnleggende rideferdigheter, på god måte mot hesten. Lære å utføre oppgavene med god holdning ovenfor hesten.

STED: Komnes Gård


UTSTYR: Hjelm, vest, kjegler, bommer, hest med sal og hodelag

Målgruppe: Barn fra 8-12 år

Antall: 4 barnTID
Hva
Hvordan
Hvorfor
Metode
Oppvarming

(Generell del)
15 min
(Spesiell del)

10 min


Hestene gjøres klare og sales på(starter litt før timen med dette) Alle tar på hjelm og vest. Og hestene skal børstes og sales på. Hver får utdelt hver sin hest. Alle må stramme salgjorden og tilpasse stigbøylene. Så skal alle leie hestene til ridehallen og sette seg på.
Skritte i hallen på firkantsport, gjennom slalåmer gjøre overganger fra skritt til holdt, og omvendt. Informere om hva vi skal gjøre videre i økta
Alle går først på salrommet og henter hjelm og vest. Når alle hestene er delt ut, tar hver elev sin hest. De leier hesten til ridehallen, og stiller seg opp på midtlinja. De begynner å tilpasse stigbøyler og stramme salgjord. Jeg går og sjekker at alle får gjort dette riktig. Og hjelper alle på hesten.
Når alle er på hestene skritter de rundt i firkantsport, rundt kjegler som jeg har satt opp. Vi starter rolig fordi hestene må varmes opp, og elevene starter med å gjøre enkle ting de klarer.

Av sikkerhetsmessige grunner må alle ha på hjelm og vest. Og hestens utstyr må være satt på riktig, og salgjorden strammes, hvis ikke kan det oppstå farlige situasjoner. Dermed er dette veldig viktig at blir sjekket på alle. Alle leier hestene til ridehallen fordi det er glatt og mørkt. De stiller opp på midtlinja, slik at jeg har oversikt.Hestene må varmes opp, og rytterne får repetert ting de har blitt gode på, dermed starter ridetimen med noe alle mestrer.
Bruker hele banen, og elvene får ikke ri på rekke. De skal øve på å ri uten noen foran, starter med dette fra starten av, så hestene ikke tror de får lov til å gå på rekke, Og begynner å tulle. Alle skal øve på å styre, stoppe og ri frem på denne måten.Oppgavestyrt

OppgavestyrtHoveddel:


10 min
15 min
Ri i trav, og øve på lettriding.
Ri ulike slalåmer, volter, og over bommer i trav. I tillegg lage små volter i trav. Skrittpauser innimellomRi på storvolte og gjøre tempovekslinger, og overganger. Øve på nedsittende trav. Skrittepauser innimellom
Starter med å trave på firkantsporet uten leiere. Så setter jeg opp kjegler i en slalåm, og rytterne skal prøve å styre hestene gjennom denne, uten leier i trav. De skal trave volter. Og gjennom en lett slalåm, og noen få bommer i trav. Gir dem beskjed om å lage små volter på et bestemt sted de rir forbi hver gang

Repeterer hva storvolte er. Lærer de å sitte ned i trav, la de veksle mellom lettridning og nedsittende, etter besjeder fra meg.
Jeg gir dem beskjeder hvor de skal gjøre tempovekslinger fra rolig trav til fortere trav. Og overganger fra holdt-skritt- trav i ulik rekkefølge etter beskjed
Slalåmen er for at rytterne skal klare å styre hestene helt selv, og dette viser de ved å gjøre det gjennom slalåm som er litt mer krevende.
De skal ha en god rytme i lettridningen, og være følsomme i bevegelsene. De får også utfordring med å styre gjennom slalåm og over bommer, samtidig som de traver. I tillegg lage små volter i trav Dette foregår uten leier.

Lærer ned nedsittende trav, og tempovekslinger for å trene på bevegelser som ligner på galopp. Ved tempovekslinger lærer de enda mer å kontrollere hestens tempo, og ved trav nedsittende lærer de bevegelsen som ligner på den som skjer når man sitter ned i galopp.Oppgavestyrt
Oppgavestyrt
Avslutning:

10 min30 min (sale av etter timen, børste og slippe ut)


Skritte hestene ned som en rolig avslutning. Sette hestene tilbake i stallen, sale de av, og børste.


Alle skritter hestene rundt i ridehuset, lange tøyler slik vi startet. Så stiller alle opp på midtlinja, og går av hestene, tar opp stigbøylene. De leies opp til stallen, og settes på plass. De sales av og børstes.
Vi saler av hestene og børster dem som ikke skal brukes mer, dette kan elevene være med på, slik at de forstår alt som må gjøres med hesten, og hvor viktig det er. De syntes også ofte at dette er gøy.


Hestene skal skrittes ned på lange tøyler, som en avslutning på økten, dette er viktig når elvene traver mer i løpet av timen for å forhindre skader på hestene. De stiller opp på midtlinja, for det er mest oversiktlig, og skaper ikke farlige situasjoner med hester bak hverandre (de kan sparke). Stigbøylene må tas opp, så de ikke slenger i sidene på hesten, eller i deg selv når du skal bære den etterpå-
Så må hestene tilbake på plass.

Oppgavestyrt

3 kommentarer:

 1. God øktplan. Tydelig 3 delt økt.Ser du legger opp til bruk av en oppgavestyrt metode. Er det aktuelt å veksle på metode?

  SvarSlett
 2. Økta funket bra, elevene fikk nye utfordringer ved å ri alene(ikke på rekke), og trav nedsittende. de fikk til dette bedre etterhvert, men det må øves mer på etter jul. Øve mer på nedsittende, ri utenom rekke, og tempovekslinger det må læres enda bedre før vi prøver gallopp igjen.
  Jeg er litt usikker på om det går ann å bruke noen andre metoder, siden jeg ikke har noen hest å vise øvelsene på, men tar gjerne imot ideer? :)

  SvarSlett
 3. Kan jo være at en av elevene dine kan brukes?

  SvarSlett