Aktive Lokalsamfunn

onsdag 13. desember 2023

Carmen, øktplan uke 50

 

Hva

Hvordan

Hvorfor

Metode

Rødt og grønt lys i karakter

 

15min

Tidskjema vil endres etter vert da jeg må se an hvor lang tid hver aktivitet tar. Ettersom at jeg er i barnehagen helt frem til klokken 16 kan jeg gjennomføre en lek utenfor tidskjema om det ikke er tilstrekkelig tid å gjennomføre alt på en time

Et av barna stiller seg i den ene siden av rommet og tar "leder" rollen, mens de andre barne står på en rekke langs motsatt side. Når lederen sier "grønt lys", begynner de andre deltakerne å bevege seg fremover mot lederen.

 

I denne versjonen av leken må barna bevege seg ulikt for hver runde, og får kun bevege seg slik.

Eks: krabbe, på et bein, som en orm, på rompa

 

Når lederen sier "rødt lys", snur lederen seg mot de andre deltakerne, og de må stoppe umiddelbart. Hvis lederen ser noen som fortsatt beveger seg etter at "rødt lys" er ropt ut, må disse deltakerne gå tilbake til startlinjen.

 

Lederen fortsetter å rope "grønt lys" og "rødt lys" på tilfeldige tidspunkter. Målet er å komme så nær lederen som mulig uten å bli fanget og ta h*n på ryggen mens han står med ryggen mot gruppen. Den første personen som når lederen uten å bli fanget i bevegelse når "rødt lys" ropes, blir den neste "lederen"

Leken er underholdende samtidig som den hjelper barna med å utvikle lytteferdigheter og reaksjonsevner.

Det er også en motiverende lek pga konkurransen om å komme først, og  fremmer fysisk aktivitet og samarbeid.

 

De ulike karakterene gjør at barna utfordres og må tenke ut nye måter og bevege seg på.

 

Denne leken er blitt gjennomført ved flere av mine økter i barnehagen, og barna digger den. De har funnet på en ny rolle, en som "skyter" de spillerne som går ut. I starten var jeg skeptisk til rollen, men syntes det var bra å se barna ta initiativ til egen lek og komme med forslag. Denne rollen står ved siden av den som sier "rødt/grønt" lys, og vil "skyte" de som beveger seg på rødt lys. Den som er skyter og den som står danner da en slags allianse, og dette er et eksempel på at barna har tatt initiativ til å samarbeide i lek! I tillegg gir denne 2 barn mulighet til å stå og dømme av gangen, siden den rollen har vist seg å være den mest attraktive rollen.

Situasjonsbestemt metode

Forsknings eksperiment

35min

Deler barna inn i 2 mindre grupper. Hver av gruppene får tildelt et glass med eddik, et tomt glass og en kopp med natron. Eksperimentet fungerer med at man heller eddik opp i en kopp med natron, og at det da oppstår en kjemisk reaksjon og at det dannes en "vulkan". Man kan bruke konditor farge for å lage "vulkanutbrudd" i forskjellige farger.

 

 

Man trenger:

  • Eddik
  • Natron
  • 2 glass
  • Eventuelt konditorfarge

Hensikten med eksperimentet er å introdusere barna for kjemi, og vise hvilke kule ting som kan oppstå når man blander to ting sammen. Å eksperimentere lar barna se en teori i aksjon og forstå vitenskapelige konsept bedre, samtidig som eksperimentering oppmuntrer barn til å stille spørsmål, utforske og tenke kreativt.

 

Eksperimenter lærer også barna om viktighet av sikkerhet og risikoforståelse når de jobber med to materialer, eller tester ut noe nytt.

Learning Styles in Homeschool - Homeschool Plus

 

Utforskende læring

stein/saks/papir med kroppen

10min

Lage possisjoner/stillinger man kan gjøre med kroppen som representerer stein, saks og papir.

 

Videre skal vi leke fysisk stein saks papir. To og to stiller seg ovenfor hverandre. Trenerrollen sier "stein saks papir" høyt, og når man sier ordet "papir" skal barnet vise frem possisjonen som symboliserer sitt valg.

Å bruke kroppen i spill gjør det morsommere og mer engasjerende for engasjerende, dette gjør læringen om interaksjon og regler i leken mer minneverdig. Ved å bruke kroppen utvikler også barna koordinasjonen mellom øyne, hender og føtter og styrker motoriske ferdigheter. Spillet fremmer samhandling mellom barna i laget. For at leken skal fungere må alle forstå reglene og respektere de valgene som blir tatt i gruppa. Det lærer dem også nederlag som at lag, og dette kan styrke deres sosiale ferdigheter.

 

Selv om stein/saks/papir kan virke som et spill av tilfeldigheter kan det hjelpe barna med å tenke strategisk. Å forutse hva motstanderen kan velge og ta en beslutning for å slå dem, eks hvis barna tenker at motstanderlaget tokk "saks" forrige runde, og trolig vil velge noe annet denne runden.

 

 

Hel-del-hel metode

1 kommentar:

  1. I denne økten måtte jeg jobbe med en ny gruppe, siden de eldste barna (sølvbarna) var borte på alternativt opplegg pga lucia dagen. Jeg hadde derfor en gruppe på 6 gutter fra smia. 1 av disse snakker kun ukrainsk og 1 har nedsatt hørsel, jeg var derfor svert skeptisk til hvordan det kom til å gå. Økten gikk overaskende bra! Rødt/grønt lys og eksperimentet gikk veldig bra, mens stein-saks-papir leker ble mer utfordrede da dette var den siste leken, og konsentrasjonen begynte å dabbe av. Jeg tror det var veldig smart å bruke eksperimentet for å få et fysisk avbrekk i økta

    SvarSlett