Aktive Lokalsamfunn

tirsdag 12. juni 2018

ØKTPLAN – SFO Vestfossen - leikaktiviteter 
Hovedtrener: Jenny 
Hjelpetrener: Siri 
MÅL Utfordre barnas reaksjonsevne gjennom lek.  

Ferdighetsmål: barna skal mestre alle lekene. 
Kortsiktigmål: lære å reagere fort og fokusere på fairplay i de ulike lekene.  
Holdningsmål: Skape et trygt og inkluderende miljø     

Målgruppe: 2.klasse 
Utstyr avgrenset aktivitetsområde.  
Tid: 14:15-15:15 
Sted: Vestfossen SFO 
Dato: 12.06.18 


TID 
HVA 
HVORDAN 
HVORFOR 
METODE/KOMMENTAR 
Ca 7 min 
Generell oppvarming 
Mann og mus 

Jeg skal si forskjellige kommennoer som barna skal følge. Når jeg sier mann, skal barna stå. Når jeg sier mus skal de sette seg ned på huk. Den som ikke følger riktig kommando er ute, og blir med i dommerteamet. Etter hvert legges til flere dyr som slange, hvor de ligger på gulvet, elefant hvor de har den ene armen over den andre og giraff hvor de skal ha armene i været.  
En leik som går ut på å utfordre reaksjonsevnen til barna, noe som er målet med økta. Velger å sette denne reaksjonsleken som oppvarming ettersom øvelsene i hoveddelen er litt mer slitsomme, og det er en passende overgang mot reaksjon i hoveddelen. Her må barna reagere på lyd når det ropes de forskjellige dyrene. De må også være raske slik at de reagerer hurtig i konkurranse om å gjøre riktig bevegelse.  
---------------------------------------------------------- 
Øke motivasjonen 
Øke prestasjonsevnen 
Hindre skader 
Vise og forklare. 
 Ca 7 min 
Spesiell del 
Rødt og grønt lys 

En person står på motsatt banehalvdel, på kortsiden av banen. De andre barna skal komme seg over banen, uten å gå på rødt lys. Når personen på andre siden ikke ser, er det grønt lys og barna kan gå. Når han snur seg og ser på barna er det rødt lys, og barna må stoppe så fort som mulig uten å bli sett. Her må barna reagere fort når det blir rødt lys.  Denne leken er ikke fullt så slitsom, men passer som en overgang til lekene i hoveddelen.  
Vise og forklare. 

HVA 
HVORDAN 
HVORFOR 
METODE 
30 min 
Hoveddelen 


Dansestopp 

Katt og mus 

Ta hverandre på hendene i plankeposisjon. 

Vi har på musikk som barna skal danse til. Plutselig skal vi stoppe musikken og da må barna også stoppe, så fort de hører musikken er av. Da skal en dommer på utsiden se hvem som ikke klarte å stoppe i tide. Dersom man ikke klarer det, blir man en del av dommerteamet.  

Barna ligger ved siden av hverandre, to og to, i en sirkel. Så er det en mus og en katt som skal løpe rundt sirkelen. Katten skal jage musa, og er "harn". Musa kan legge seg ned ved et par, og da må den personen som ligger på andre siden av der musa la se, ut å løpe. Hvis musa blir tatt av katten, bytter de roller med en gang.    
Barna skal stå i planke, to og to. De skal stå med hodet mot hverandre. Målet er å ta hverandre på hendene, uten å bli tatt på hånda selv. Dersom det blir for vanskelig å holde seg oppe i planke, kan de stå på knærne.  
Først og fremst er dette en lek som barna synes er veldig gøy og morsom å leke. Vi har fått masse god respons på den tidligere. Leken utfordrer reaksjonsevnen, og ikke minst konkurranseevnen. Forrige gang vi hadde leken ble det høyt konkurranseinstinkt hos barna. Leken passer til målet ettersom barna må reagere så fort som mulig når de hører musikken stopper. Reaksjonen er at de skal fryse.   Her finner vi reaksjon ved at barna må reagere raskt når en mus legger seg ned ved paret. Man må kjapt opp og løpe fra katten igjen, og man må reagere kjapt når man må hurtig opp etter at musa har lagt seg på motsatt side.   
Denne leken er en mer fysisk tøffere lek. De må holde oppe, og samtidig jobbe med reaksjonen. Reaksjonen kommer her inn i bildet når man skal ta den andre sine hender, samtidig passe på å ikke bli tatt selv. Da må man hele tiden reagere fort.  


Vise og forklare 


5-7  min 
Avslutning: 
Rydde inn utstyr 
Samling 


Alle barna må være med å rydde inn utstyr etter hver økt, noe de også er vant til ifra før, men ofte kan være litt vanskelig å organisere, da barna som oftest helst vil fortsette å leke. 
Samler alle barna i en sirkel hvor vi spør dem om de likte økta og hvorfor, og eventuelt hva de ønsker å gjøre neste gang.   

For å få en rolig avslutning på økta, og også få barna til å reflektere litt over økta.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar